Linkovi

Evropski sud: Rusija odgovorna za smrt Litvinjenka


Mural sa likom bivšeg agenta KBG-a Aleksandra Litvinjenka.
Mural sa likom bivšeg agenta KBG-a Aleksandra Litvinjenka.

Evropski sud za ljudska prava presudio je da je Rusija odgovorna za ubistvo bivšeg agenta KGB-a Aleksandra Litvinjenka, koji je 2006. umro poslije trovanja polonijumom.

Kritičar Kremlja umro je u 43. godini u Londonu, nekoliko nedjelja pošto je popio čaj sa polonijumom u hotelu Milenijum. Za napad je Velika Britanija odavno krivila Rusiju.

Evropski sud za ljudska prava je zaključio da je Rusija odgovorna za to ubistvo. Kremlj je oduvijek negirao umiješanost u Litvinjenkovu smrt.

Istraga koju je 2016. sprovela Velika Britanija pokazala je da je ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio akciju trovanja Litvinjenka.

Također je utvrđeno da su likvidaciju izvršili bivši agent KBG-a Andrej Lugovoj i Dmitrij Kovtun, a da je osmislila Federalna sigurnosna služba, nasljednica KGB. Oni su negirali krivicu.

Sa tim nalazima se saglasio i Evropski sud za ljudska prava.

"Sud je utvrdio da su, izvan svake sumnje, ubistvo izveli gospodin Lugovoj i gospodin Kovtun. Planiranje ove kompleksne akcije, nošenje otrova, putovanja i brojni pokušaji da ga otruju, dokazuju da je Litvinjenko duže vrijeme bio meta", navodi se u presudi.

Također se navodi da se Moskva nije potrudila da dokaže svoje navode da su dvojica Rusa odmetnici i da su djelovali nezavisno od Kremlja.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG