Linkovi

Evropski sud potvrdio zabranu emitovanja za ruski RT


RT studio u Moskvi
RT studio u Moskvi

Evropski sud u Luksemburgu potvrdio je 27. jula odluku Evropske unije o zabrani emitovanja za rusku državnu medijsku kuću Russia Today (RT) nametnutu u martu zbog dezinformacija o invaziji Rusije na Ukrajinu.

"Veliko vijeće Opšteg suda odbacuje zahtjev RT Francuske za poništavanje akata Savjeta, usvojenih nakon izbijanja rata u Ukrajini, kojima se toj organizaciji privremeno zabranjuje emitovanje sadržaja", saopštio je Opšti sud sa sjedištem u Luksemburgu, prenosi Reuters.

Evropska unija je u sklopu šireg paketa sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu u martu ukinula emitovanje ruskih medija Sputnik i RT/Russia Today.

Evropski sud pravde (ECJ) odbacio je takođe 30. marta zahtjev ruskog emitera pod kontrolom Kremlja RT za privremenim ukidanjem zabrane emitovanja na francuskom jeziku.

Russia Today, koji finansira Rusija, osnovan je 2005. i ima internet stranice na mnogobrojnim jezicima, uključujući engleski, francuski, španski i arapski.

Kanal je zabranjen u nekoliko zemalja, uključujući bivše sovjetske republike Litvaniju i Letoniju.

U Sjedinjenim Državama se od njega tražilo da se registruje kao strani agent, a britanske vlasti su mu oduzele dozvolu za emitovanje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG