Linkovi

Upkos kritikama,12 evropskih fudbalskih klubova formiralo Superligu


Jedan osnivača je engleski Manchester United.
Jedan osnivača je engleski Manchester United.

Dvanaest najboljih fudbalskih klubova u Evropi osnovalo je samostalnu Superligu, što se tumači kao dio borbe za uticaj u svijetu fudbala, ali i za novac. 

Superliga će biti rivalsko takmičenje UEFA-inoj Ligi šampiona, a njeno osnivanje osudili su i u svijetu fudbala i politike.

Manchester United, Real Madrid i Juventus su među vodećim članovima nove lige, a UEFA je zaprijetila da će im zabraniti učešće na domaćim i međunarodnim takmičenjima, kao i da će pokušati da ospori osnivanje Superlige.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanski premijer Boris Johnson podržali su stav UEFA-e.

U novoj Superligi su i Liverpool, Manchester City, Chelsea, Arsenal i Tottenham, kao i Barcelona i Atletico Madrid. Priključili su se i AC Milan i Inter Milan.

Superliga ima 15 članova osnivača i 20 timova, sa novih pet koji se kvalifikuju svake sezone. Dijelit će fond od 3,5 milijarde eura koje planiraju da potroše na infrasturkturne projekte i borbu protiv pandemije.

"Pomoći ćemo fudbalu na svakom nivou i vratiti ga na mjesto koje mu pripada. Fudbal je jedini sport na svijetu koji ima više od četiri milijarde fanova i naša je odgovornost da ispunimo njihove želje", rekao je predsjednik Real Madrida Florentino Perez, inače i prvi predsjednik Superlige.

U Superligi za sada nema francuskih i njemačkih klubova.

FIFA je osudila osnivanje ove lige mimo "međunarodnih fudbalskih struktura", ali nisu pominjane eventualne zabrane.

UEFA je u saopštenju, zajedno sa engleskom, španskom i italijanskom ligom, poručila da je spremna da koristi "sva sredstva" kako bi se izborila sa otcijepljenom Superligom, kao i da će klubovi koji su otišli, biti onemogućeni da učestvuju na domaćim takmičenjima poput Premier lige.

"Hvala klubovima u Francuskoj i Njemačkoj i drugim zemljama koji nisu htjeli da u ovome učestvuju. Pozivamo ljubitelje fudbala, podržavaoce i političare da nam se pridruže u borbi. Partikularni interesi pojedinaca su otišli predaleko, dosta je bilo", saopštila je UEFA.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG