Linkovi

Evropske bolnice pucaju pod teretom koronavirusa


Privremena bolnica u konvencijskom centru Ifema u Madridu, 2. aprila 2020.
Privremena bolnica u konvencijskom centru Ifema u Madridu, 2. aprila 2020.

Postavljajući improvizovane jedinice za intenzivnu njegu po bibliotekama i konferencijskim centrima, iscrpljeni evropski medicinski radnici pokušavaju da spasu hiljade teško bolesnih pacijenata sa koronavirusom, dok se zalihe lijekova, zaštitne opreme i respiratora smanjuju iz sata u sat.

U tri najteže pogođene evropske zemlje - Italiji, Španiji i Francuskoj - umrlo je više od 30.000 ljudi, što je više od 56% ukupnog svjetskog broja žrtava. Jedna španska bolnica je svoju biblioteku pretvorila u improvizovanu jedinicu za intenzivnu njegu. U Francuskoj, na velikoj pijaci je napravljen prostor za tijela preminulih pacijenata. Francuski premijer izjavio je da se bori iz "sata u sata" da riješi problem nestašice osnovnih lijekova koji se koriste da bi se pacijenti sa Kovidom-19 držali u životu.

Filip Montravers, anesteziolog iz Pariza, kaže da se ljekari spremaju da se vrate starijim vrstama lijekova, kao što su opijati fentanil i morfijum, zato što se smanjuju zalihe novijih vrsta lijekova protiv bolova.

Nevjerovatno je teško. Imali smo ljekare, medicinske sestre i druge radnike koji se razbole, zaraze... ali se vraćaju na posao kada se oporave. Pomalo sve podsjeća na one vojnike iz Prvog svetskog rata, koji su bili ranjeni ali bi se vraćali na ratište."

Tračak nade se pojavio da Italija, koja ima više od 14.000 smrtnih slučajeva, kao i Španija i Francuska, možda dostižu "plato" u broju zaraženih, i da su blizu ili su čak prešle vrhunac u broju dnevnih smrtnih slučajeva, poslije čega bi taj broj trebalo da počne da se smanjuje.

Pacijenti oboleli od Kovida-19 se transportuju brzim vozom u bolnice u drugim gradovima.
Pacijenti oboleli od Kovida-19 se transportuju brzim vozom u bolnice u drugim gradovima.

U Španiji su u petak prijavljena 932 nova smrtna slučaja, malo manje od rekorda koji je zabilježen prethodnog dana. Među žrtvama virusa je veliki broj starijih građana, za koje vlasti priznaju da ne dobijaju pristup ograničenom broju respiratora u zemlji, koji se prvo koriste na zdravijim, mlađim pacijentima. Više od polovine od 10.935 smrtnih slučajeva u Španiji dogodilo se samo u posljednjih sedam dana.

U velikom izložbenom prostoru u Madridu, koji je pretvoren u poljsku bolnicu sa 1.300 kreveta, u krevetu broj 01.30 leži 87-godišnji pacijent Esteban Pinjaredo. Svojoj porodici je preko Skajpa poručio: "Dobro sam, volim vas. Pobjeći ću čim mogu." Organizator privremene bolnice Antoni Zapatero kaže da se španske nacionalne mjere karantina moraju održati. "Inače, ovo vas čeka", rekao je pokazujući na redove kreveta.

U drugim dijelovima Evrope, zvaničnici vode preliminarne razgovore o tome kako ukidati mjere karantina koje su odložile potpuni kolaps preopterećenih zdravstvenih sistema ali su nanijele teški udarac ekonomiji.

Francuska je u petak odložila maturski ispit - "baccalaureat" - prvi put u 212 godina dugoj istoriji testa na završetku srednje škole.

Austrija je najavila da će naredne nedelje sačiniti plan za "postepeno pokretanje" zatvorenih dijelova ekonomije. Šef njemačkog nacionalnog centra za kontrolu bolesti rekao je da očekuje da će svako ublažavanje mjera izolacije, koje su ove nedelje produžene do 19. aprila, biti "veoma postepeno."

Francuski premijer Eduar Filip izjavio je da evropski susjedi moraju da koordinišu kada dođe vrijeme za ublažavanje mjera, i da restrikcije treba da se ukidaju "postepeno", kako bi se spriječio talas novih infekcija.

Dok meterolozi predviđaju prelijepo proljećno vrijeme, koje će ovog vikenda vjerovatno izmamiti napolje porodice, koje su se "usjedjele" u kućama, snažna poruka širom kontinenta i dalje glasi "Ostanite kod kuće".

Pariska policija postavila je blokade na putevima da bi "uhvatila" one koji pokušavaju da pobjegnu iz grada tokom Uskrsa.

U Britaniji, koja je uvela restrikcije kasnije od evropskih susjeda, vrhunac epidemije tek predstoji, što će biti najveći test za Nacionalnu zdravstvenu službu u njenoj 72-godišnjoj istoriji, nakon što su mjere štednje iscrpile uglednu instituciju i njeno obećanje kvalitetne zdravstvene zaštite za sve.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG