Linkovi

Evropske banke koje posluju u Rusiji suočavaju se s „jako velikim rizikom”, kaže Yellen


Yanet Yellen, američka ministrica finansija
Yanet Yellen, američka ministrica finansija

Američka ministrica finansija Janet Yellen rekla je za Reuters da se evropske banke koje posluju u Rusiji suočavaju sa rastućim rizicima, a SAD razmatra jačanje svojih sekundarnih sankcija bankama za koje se utvrdi da pomažu transakcije za ruske ratne napore.

„Razmatramo potencijalno strožije pojačavanje naših sankcija bankama koje posluju u Rusiji”, rekla je Yellen u intervjuu za Reuters, odbivši dati detalje i ne navodeći nijednu banku koja bi mogla biti predmet sankcija.

Govoreći na marginama sastanka finansijskih lidera G7 u sjevernoj Italiji, Yellen je rekla da će sankcije vezane za poslovanje banaka u Rusiji biti uvedene samo „ako postoji razlog za to, ali poslovanje u Rusiji stvara užasno veliki rizik”, dodala je.

Na pitanje da li bi voljela da se austrijska Raiffeisen Bank International i italijanska banka UniCredit povuku iz Rusije, Yellen je rekla: „Vjerujem da su im njihovi supervizori savjetovali da budu izuzetno oprezni u pogledu onoga što tamo rade.”

„Izaći” iz Rusije

Kreator politike Evropske centralne banke Fabio Paneta dao je u subotu jasne instrukcije italijanskim bankama rekavši novinarima da zajmodavci moraju „izaći” iz Rusije jer ostanak u zemlji donosi „reputacijski problem”.

Raiffeisen je najveći evropski zajmodavac koji posluje u Rusiji, a slijedi UniCredit. Drugi veliki italijanski zajmodavac, Intesa Sanpaolo, radi na rješavanu svog ruskog poslovanja.

Novo ovlaštenje za sekundarne sankcije američkog predsjednika Joea Bidena daje Ministarstvu finansija ovlasti da isključi banke iz američkog finansijskog sistema ako se utvrdi da pomažu u zaobilaženju primarnih sankcija protiv Rusije i drugih entiteta zbog rata Moskve u Ukrajini.

Yellen i drugi zvaničnici američkog Ministarstva finansija rekli su da je ruska ekonomija sve više „ratna ekonomija” što otežava razliku između civilnih i vojnih transakcija ili transakcija dvostruke namjene.

Postojanje sekundarnih sankcija već je umanjilo angažman banaka s Rusijom, ali Yellen je izrazila zabrinutost da Rusija uspijeva pronaći puteve za nabavku robe potrebne za jačanje vojne proizvodnje, navodeći transakcije preko Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske.

Pismo upozorenja

Ranije ovog mjeseca Ministarstvo finansija je pismeno upozorilo Raiffeisen banku da bi njen pristup finansijskom sistemu denominiranom u dolarima mogao biti prekinut zbog poslova sa Rusijom, navodeći predloženi ugovor od 1,5 milijardi eura (1,6 milijardi dolara) sa sankcioniranim ruskim tajkunom.

Nakon upozorenja, Raiffeisen je odustao od planova za industrijski udio povezan s tajkunom Olegom Deripaskom.

Pritisak je podvukao spremnost Washingtona da pozove evropske banke na odgovornost oko njihovih veza s Rusijom.

U njemačkoj finansijskoj prijestolnici Frankfurtu, Yellen je prošlog utorka upozorila izvršne direktore banaka da pojačaju napore da se pridržavaju sankcija protiv Rusije i obustave napore za zaobilaženje kako bi se izbjegla mogućnost za stroge kazne.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG