Linkovi

Borrell: Nema sporazuma unutar EU o energetskom embargu Rusiji


Ilustracija (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)
Ilustracija (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)

Ne postoji dovoljna podrška zemalja članica Europske unije za potpuni embargo ili kaznene carine na uvoz ruske nafte i plina, izjavio je u ponedjeljak glavni diplomat EU Josep Borrell, a prenosi njemački list Die Welt.

"U ovom trenutku mi u EU nemamo jedinstven stav o ovom pitanju", rekao je Borrell za novine.

Izvoz nafte glavni je izvor stranih valuta Kremlja i mnogi unutar EU-a pozvali su na prekid plaćanja nafte jer se njime učinkovito finansira rat u Ukrajini, koji Rusija naziva "posebnom vojnom operacijom".

Neke zemlje EU zalažu se za šesti paket sankcija Rusiji, a Bruxelles priprema potpunu procjenu učinka zabrane nafte kao dio mogućih daljnjih mjera.

Rusija je najveći evropski dobavljač nafte, osiguravajući nešto više od četvrtine uvoza nafte u EU 2020. godine, prema podacima statističkog ureda bloka Eurostat.

Borrell je rekao da će se o toj temi raspravljati na summitu EU-a koji će se održati krajem sljedećeg mjeseca te da ne očekuje nikakvu odluku o tom pitanju prije toga.

"Konačni prijedlog za embargo na naftu i plin još nije na stolu", rekao je.

Komisija EU vjerovatno će predložiti šesti paket sankcija državama članicama ove sedmice, rekao je Die Welt, ne navodeći izvore.

Sve države EU rade na smanjenju svoje ovisnosti o ruskoj nafti i plinu, rekao je Borrell, dodajući kako vjeruje da će blok na kraju uspjeti smanjiti svoju ovisnost.

"U jednom trenutku će se to dogoditi i tada će Rusija bolno osjetiti da se gubi prihod od poslovanja s naftom i plinom", dodao je.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG