Linkovi

Šef EU za vanjsku politiku: Povjerenje između Kine i Evrope narušeno


Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, drži govor na Pekinškom univerzitetu u Pekingu 13. oktobra 2023. godine.
Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, drži govor na Pekinškom univerzitetu u Pekingu 13. oktobra 2023. godine.

Visoki diplomata Evropske unije rekao je u petak da je trgovinska neravnoteža između bloka i Kine dovela do narušavanja povjerenja između njih i upozorio da bi to moglo utjecati na javno mnijenje i dalje ih razdvojiti.

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell dao je komentare u govoru u petak na Pekinškom univerzitetu u Pekingu. Borrell je drugog dana trodnevne posjete Kini kako bi razgovarao o bilateralnim odnosima, globalnim izazovima i trgovini s najvećim trgovinskim partnerom EU.

Borrell je rekao da je u interesu i EU i Kine da pronađu zajednički jezik u vezi sa trgovinskom neravnotežom, jer ona počinje pokretati javno mnijenje, vršeći pritisak na političke lidere da "derizikiraju" ili se povuku iz Kine.

On je ukazao da je neravnoteža rezultat “stalnih poteškoća s kojima se suočavaju evropske kompanije kada žele da dobiju pristup kineskom tržištu”.

„Kina nam stalno govori da smo strateški partneri, a da nismo rivali. U stvarnosti, oboje smo. Oboje smo. Mi smo partneri i rivali, a u nekim oblastima smo i konkurenti“, rekao je.

Uprkos njihovim značajnim razlikama, Borrell je rekao da ima puno prostora za Kinu i EU da rade zajedno i ponovo izgrade povjerenje. Rekao je da Kina i EU imaju veliku ekonomsku međuzavisnost i da tu „međuzavisnost moraju učiniti manje konfliktnom“.

“Svijet ne može priuštiti da Kina i Evropska unija ne dijele iste napore u rješavanju velikih problema čovječanstva”, dodao je.

Što se Tajvana tiče, Borrell je rekao da, iako EU ima bilateralne veze sa samoupravnim ostrvom, to ne podrazumijeva političko priznanje kao nezavisne zemlje.

Borrell je pozvao Kinu da zadrži otvorene kanale komunikacije kako bi spriječila nesporazume i deeskalirala tenzije.

Kina gleda na Tajvan kao na dio svoje teritorije i obećava da će se ponovo ujediniti s ostrvskom demokratijom putem sile ako bude potrebno. Peking se protivi interakcijama na visokom nivou između Tajvana i drugih zemalja i više puta je raspoređivao vojne avione i pomorske brodove u područja u blizini Tajvana kao dio svoje kampanje zastrašivanja.

Diplomata EU je također dodao da je od ključne važnosti da Peking stavi do znanja građanima Ukrajine da Kina nije saveznik Rusije u ovom ničim izazvanom ratu i pozvao ih da pojačaju humanitarnu pomoć Ukrajini.

Neke informacije za ovaj izvještaj dali su The Associated Press, Reuters i Agence France-Presse.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG