Linkovi

EU: 6.4 miliona Eura za jačanje granica BiH


BiH, granica
BiH, granica

Evropska unija najavila je podršku za projekat u vrijednosti 6,4 miliona eura za jačanje upravljanja granicama i migracijama u Bosni i Hercegovini.

Važnost podrške projektu značajna je, smatraju u EU, "zbog porasta broja dolazaka u BiH posljednjih nekoliko godina, te naglašenom potrebom za poboljšanja tehnikama upravljanja, koje su opteretile sposobnost zemlje da se učinkovito nosi s mješovitim migracijskim tokovima i upravljanjem granicama".

Iako se od 2018. ulažu napori kako bi se poboljšao kapacitet zemlje za upravljanje granicama i migracijama, i dalje postoje izazovi zbog ograničenih tehničkih kapaciteta i suradnje među različitim agencijama i organizacijama, smatraju u Evropskoj uniji.

Projekat koji je u pitanju, usredotočit će se, tvrde u EU, na poboljšanje integriranog upravljanja granicama sukladno strandardima ljudskih prava. Projekat će također biti usklađen s Akcijskim planom EU za zapadni Balkan i relevantnim strategijama u BiH. Njegov opći cilj je poboljšati integrirano upravljanje granicama i ojačati kapacitete korisnika upravljanja granicama za učinkovitu provedbu migracijskih politika u skladu sa standardima EU-a.

"Osim pružanja potrebne tehničke opreme u većoj razmjeri, projekat će raditi na izgradnji kapaciteta osoblja za upravljanje granicom, omogućivši da vještine korisnika odgovaraju tehničkoj opremi i organizacijskim potrebama.", navodi se u saopštenju Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Granična policija BiH
Granična policija BiH

"Podrška EU-a kroz ovaj projekat pokazuje njenu kontinuiranu predanost i jačanje partnerstva s BiH u rješavanju izazova migracija i upravljanja granicama u zemlji".

Projekat će provoditi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u bliskoj saradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG