Linkovi

Evropska komisija: 20 milijardi eura za Zapadni Balkan


Zastave EU u Briselu
Zastave EU u Briselu

Evropska komisija (EK) namjerava da u narednoj deceniji na Zapadnom Balkanu investira do 20 milijardi eura, stoji u nacrtu investicionog plana u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid. 

U nacrtu dokumenta se naglašava da će se prioritet biti bolje povezivanje ekonomija zapadnog Balkana - unutar regiona, ali i sa Evropskom unijom (EU).

“To zahtijeva snažnu posvećenost Zapadnog Balkana sprovođenju temeljnih reformi, produbljivanju regionalne ekonomske integracije i razvoju zajedničkog regionalnog tržišta na osnovu pravnih tekovina EU kako bi se region učinio atraktivnijim investicionim područjem”, podvlači se u dokumentu.

Paket koji je najavljen u vrhuncu krize zbog pandemije COVID-a 19 će u utorak popodne, 6. oktobra, predstaviti Evropska komisija, koja obećava da će EU “težiti približavanju regiona jedinstvenom evropskom tržištu”.

Evropska unija potvrđuje da će region imati ogromnu korist od pojačanih napora usmjerenih “na prevazilaženje naslijeđa prošlosti, ne samo u pogledu normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, i uspješnog zaključenja dijaloga uz pomoć EU.”

U paketu se takođe predviđa da će pored bespovratnog finansiranja, Unija takođe pružiti garancije koje pomažu u smanjenju troškova za javne i privatne investicije i time za smanjenje rizika za investitore.

XS
SM
MD
LG