Linkovi

Evropska komisija: Kapaciteti za migrante u BiH su nedovoljni


Sastanak Evropske komisije i BiH u Briselu 17.07.2019.
Sastanak Evropske komisije i BiH u Briselu 17.07.2019.

Evropska komisija spremna je pružiti dodatnu finansijsku i tehničku pomoć BiH kako bi zbrinula migrante. Također, od BH vlasti očekuje tretiranje migranata u skladu sa međunarodnim pravom te bolju saradnju sa međunarodnim organizacijama.

U najavama pred sastanak u Briselu čulo se da BH delegacija zahtijeva raspoređivanje migranata u centre na širem teritoriju zemlje.

Također, najavljeno je da će BH vlasti tražiti da raspolažu novcem za zbrinjavanje migranata koji stiže od EU, a danas ga kontroliše Međunarodna organizacija za migracije - IOM.

Prema sadržaju saopštenja za medije iz Ministarstva sigurnosti BiH, čini se da ni jedan od ovih zahtjeva u Evropi nije prošao.

Umjesto toga, BH vlastima poručeno je da ojačaju svoje "interne koordinacijske kapacitete, saradnju sa međunarodnim organizacijama te da migrante i izbjeglice tretiraju u skladu sa međunarodnim pravom".

Sastanak dolazi nakon što su svijet obišle slike iz nehumanog kampa Vučjak u koji su lokalne Bihaćke vlasti, uprkos protivljenju humanitarnih organizacija, zatvorile sve migrante koji su do tada boravili na ulicama Bihaća i Velike Kladuše.

VIDEO: Vučjak - migranti na bivšem smetljištu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

U saopštenju Evropske komisije navedeno je da "apeluje na vlasti Bosne i Hercegovine da bez odlaganja premjeste migrante i izbjeglice sa neprikladne lokacije Vučjak."

U istom dokumentu piše i da komisija sa zabrinutošću primjećuje da su postojeći prihvatni kapaciteti u BiH "nedovoljni".

"Komisija sa žaljenjem konstatuje da Bosna i Hercegovina nije predložila prikladne lokacije za dodatne prihvatne objekte, uprkos spremnosti Komisije da pruži neophodnu finansijsku podršku. Komisija apeluje na vlasti Bosne i Hercegovine da identifikuju prikladne objekte bez daljnjeg odlaganja." navodi se u saopštenju za medije Evropske komisije.

Naredni sastanak u Briselu zakazan je za septembar.

XS
SM
MD
LG