Linkovi

Evropska komisija traži suspenziju viznih olakšica za Rusiju


Evropska komisija je predložila potpunu suspenziju sporazuma Evropske unije o viznim olakšicama sa Rusijom i nepriznavanje ruskih putnih isprava izdatih u okupiranim teritorijama.

Prijedlog Komisije je iznijela evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johanssen.

„Zemlja poput Rusije, koja vodi agresivni rat, ne bi se trebala kvalificirati za vizne olakšice sve dok nastavlja provoditi svoju destruktivnu vanjsku politiku i vojnu agresiju prema Ukrajini, pokazujući potpuno nepoštivanje međunarodnog poretka temeljenog na pravilima. Komisija također danas predstavlja prijedlog o nepriznavanju ruskih pasoša izdanih na okupiranim područjima Ukrajine”, stoji u saopštenju Komisije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je na Twitteru da je Komisija predložila potpunu suspenziju sporazuma o viznim olakšicama.

„Vizne olakšice znak su povjerenja koje je ruski agresorski rat u potpunosti uništio”, napisala je von der Leyen.

Ovi prijedlozi slijede politički dogovor koji su ministri vanjskih poslova postigli na svom neformalnom sastanku 31. avgusta o zajedničkom i koordiniranom putu kada je riječ o izdavanju viza za ruske građane.

Sporazum o vizama iz 2007. kojim se Rusima olakšavaju zahtjevi za ulazak u EU djelimično je suspendovan krajem februara, ciljajući na ljude bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, poput ruskih službenih delegacija i vlasnika diplomatskih pasoša.

Međutim, ostavio je takozvane "obične Ruse" da i dalje uživaju vizne olakšice EU, poput smanjenog vremena čekanja i troškova te potrebe za predočenjem manje dokumenata prilikom podnošenja zahtjeva.

Kijev je pozvao blok da zabrani izdavanje viza svim Rusima osim političkim disidentima.

Svih 27 članica EU mora se složiti s bilo kojom mjerom koja bi ograničila izdavanje viza u cijelom bloku.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG