Linkovi

Evropska komisija: Obnavljanje letova uz fizičko distanciranje


Evropska komisija predstaviće u maju niz pravila za bezbjedan nastavak putničkih letova nakon ukidanja vanrednih mjera, uključujući fizičko distanciranje na aerodromima i u avionima, saopštila je evropska komesarka za transport Adina Valean.

Ona je na Twitteru napisala da će se morati poštovati pojedina pravila fizičkog distanciranja na aerodromima i u avionima, kako bi se garantovala bezbjednost putnika.

Valeanova je istakla da će se razmotriti i nošenje zaštitnih maski i dezinfekcija aviona i aerodroma.

"Sve to bi trebalo da bude dio uputstava i vjerovatno sredinom maja možemo da predstavimo ovu strategiju na kojoj radimo", naglasila je Valeanova.

Avio-prevoznici su izrazili zabrinutost da bi takve mjere usporavanja širenja pandemije mogle da ugroze isplativost na duže vrijeme nakon prestanka ograničenja putovanja.

Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA) procijenila je da bi kriza mogla da košta avio-prevoznike ukupno 314 milijardi dolara.

Valeanova je napomenula da očekuje da će fizičko distanciranje biti potrebno sve dok se ne pronađe lijek ili vakcina za Kovid-19.

"Očekujemo da kriza i virus ostanu sa nama", upozorila je Valeanova.

Generalni direktor Asocijacije Aleksanar de Žuniak izjavio je za Rojters 14. aprila da će među uslovima za nastavak putničkih letova vjerovatno biti nephodno da srednje sjedište ostaje prazno.

Valeanova je naglasila da još nije moguće reći kada će industrija nastaviti sa radom.

"Trenutno ne mogu reći kada će se to dogoditi, jer moramo da poslušamo savjete zdravstvenih stručnjaka", dodala je evropska komesarka.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG