Linkovi

Evropska istraga zbog velike količine uginule ribe bačene u Atlantik


Na fotografii koju je objavio Sea Shepherd 5. februara 2022, brod aktivista prilazi masi mrtve ribe u Biskijskom zalivu, zapadna Fancuska, 3. februara 2022.
Na fotografii koju je objavio Sea Shepherd 5. februara 2022, brod aktivista prilazi masi mrtve ribe u Biskijskom zalivu, zapadna Fancuska, 3. februara 2022.

Francuska i Evropska unija istražuju zašto je velika ribarska koča pustila masu mrtve ribe u Atlantski okean kod Francuske, nakon što je ekološka grupa objavila dramatičan video i fotografije incidenta.

Slike grupe Sea Shepherd (Morski pastir) prikazuju pokrivač mrtve ribe plavi oslić na površini Biskajskog zaliva, kod obale jugozapadne Francuske. Grupa procjenjuje da je u njoj bilo oko 100.000 mrtvih jedinki.

Zatečena "šokantnim" slikama, francuska ministrica pomorstva Annick Girardin ​u petak je tvitovala da je naredila Nacionalnom centru za nadzor ribolova da istraži šta se dogodilo.

Evropski komesar za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius​ najavio je istragu "nacionalnim vlastima ribarskog područja i pretpostavljene države zastave plovila, kako bi dobio iscrpne informacije i dokaze o slučaju".

Udruženje pelagičnih zamrzivača-kočara, koje predstavlja kočarski brod Margiris, registrovan u Litvaniji, koji je ribu ulovio, navelo je u saopštenju da je riba u četvrtak "nehotično puštena u more" zbog kidanja mreže kočarice.

"Ovakva nesreća je rijetka pojava, a u ovom slučaju je izazvana neočekivano velikom količinom ulovljene ribe", navodi se u saopštenju.

Rečeno je da je kočar prilagodio svoju praksu da se nosi sa "izuzetnom veličinom ribe koja se trenutno nalazi u dotičnom području".

Sea Shepherd je, međutim, postavio pitanje da li je to bio nesretan slučaj ili umjesto toga namjerno odlaganje neželjene ribe. Grupa poziva na više policijskog nadzora mora - a posebno velikih industrijskih kočara - kako bi se zaštitio morski život i okeani.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG