Linkovi

Evropska agencija za lijekove odobrila vakcinisanje djece od 5 do 11 godina


Finn Washburn, 9, receives an injection of the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine in San Jose, Calif., on Wednesday, Nov. 3, 2021, as his sister, Piper Washburn, 6, waits her turn. The U.S. entered a new phase Wednesday in its COVID-19 vaccination campaign, with shots now available
Finn Washburn, 9, receives an injection of the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine in San Jose, Calif., on Wednesday, Nov. 3, 2021, as his sister, Piper Washburn, 6, waits her turn. The U.S. entered a new phase Wednesday in its COVID-19 vaccination campaign, with shots now available

Evropska agencija za lijekove (EMA) je odobrila vakcinisanje dece od 5 do 11 godina sa vakcinom proizvođača Pfizer/BionTech.

„Kod djece uzrasta od 5 do 11 godina, doza Comirnatija će biti niža od one koja se koristi kod osoba starijih od 12 godina (10 µg u poređenju sa 30 µg). Kao i u starijoj starosnoj grupi, daje se kao dvije injekcije u mišiće nadlaktice, u razmaku od tri nedelje”, navodi se u saopštenju EMA.

Prema nalazima eksperata Evropske agencije za lijekove, i testova koji su izrađeni u 2.000 slučajeva, pokazuje da je reakcija na nižoj dozi u ovoj starosnoj grupi bila uporediva sa onom koja je primjećena sa višom dozom u uzrastu od 16 do 25 godina.

Prema nalazima nakon testiranja, se konatstovalo da je vakcina bila 90,7 odsto efikasna u prevenciji simptomatskog COVID-19.

U saopštenju EMA se podvlači da su najčešći neželjeni efekti kod djece uzrasta od 5 do 11 godina slični onima kod ljudi od 12 i više godina, gdje se obuhvataju bol na mjestu injekcije, umor, glavobolja, crvenilo i otok na mjestu injekcije, bol u mišićima i jezu.

„Ovi efekti su obično blagi ili umjereni i poboljšavaju se u roku od nekoliko dana od vakcinacije”, stoji u saopštenju EMA.

Ovo evropsko tijelo ċe preporuku proslijediti Evropskoj Komisiji (EK) koja ċe nakadno odlučivati o moguċnosti da se vakcina Pfizer/BionTech odobri i kod mlađe djece.

Inače, od početka korištenja vakcine koje je odobrila EMA, na teritoriji Evropske unije se dozvoljava vakcinisanje osoba od 12 godina.

Kanadske zdravstvene vlasti objavile su 19. novembra da odobravaju upotrebu Pfizer vakcine protiv korona virusa za djecu od pet do 11 godina.

Doziranje vakcine za tu djecu je smanjeno na 10 mikrograma po injekciji, ili tri puta manje od uobičajene doze.

Vakcinaciju dece od 5 do 11 godina prethodno su odobrile i Sjedinjene Američke Države.

Bijela kuća je 17. novembra saopštila da je oko 10 odsto djece uzrasta od 5 do 11 godina koja ispunjavaju uslove primilo dozu Pfizer vakcine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG