Linkovi

Evropljani protjerali desetine ruskih diplomata za koje vjeruju da su špijuni


ARHIVA - Zamjenik holandskog premijera i ministar spoljnih poslova Vopke Hokstra.
ARHIVA - Zamjenik holandskog premijera i ministar spoljnih poslova Vopke Hokstra.

Najmanje četiri evropske zemlje protjerale su desetine ruskih diplomata u, po svemu sudeći, koordinisanoj akciji čiji je cilj suzbijanje ruske špijunaže.

Holandija je saopštila da proteruje 17 Rusa koje je opisala kao obavještajne agente koji se izdaju za diplomate. Belgija je saopštila da protjeruje 21 Rusa, dok je Češka Republika dala jednom ruskom diplomati 72 sata da napusti zemlju. Irska je naložila četvorici visokih ruskih zvaničnika da napuste zemlju zbog aktivnosti "koje nisu u skladu sa međunarodnim standardima diplomatskog ponašanja."

Sjeverna Makedonija je u ponedeljak uveče saopštila da protjeruje petoricu ruskih diplomata zbog "aktivnosti suprotnih Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima."

“Zajedno sa saveznicima, smanjujemo rusko obavještajno prisustvo u Evropskoj uniji", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Češke.

Poljska je prošle nedelje proterala 45 Rusa koje je vlada identifikovala kao obavještajne agente koji koriste diplomatski status kao "paravan" za svoje aktivnosti u toj zemlji.

Holandija je saopštila da je donijela odluku u konsultaciji sa "srodnim zemljama", pozivajući se na slična protjerivanja ruskih diplomata iz SAD, Poljske, Bugarske, Slovačke, Estonije, Letonije, Litvanije i Crne Gore.

Šef holandske diplomatije Vopke Hokstra rekao je da je spreman na uzvratne mjere Moskve.

"Iskustvo nam pokazuje da Rusija odgovara na ovakve mjere", rekao je. "Ne možemo da spekulišemo o tome, ali je Ministarstvo spoljnih poslova spremno na različita scenarija koja bi mogla da iskrsnu u neposrednoj budućnosti."

To se pokazalo ranije u utorak, kada je Rusija saopštila da je protjerala ukupno 10 diplomata iz tri baltičke zemlje EU - Estonije, Letonije i Litvanije - kao odgovor na odluku tih zemalja da protjeraju ruske diplomate ranije ovog mjeseca.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ukida akreditacije za četvoro diplomata Litvanije, troje Letonaca i troje Estonaca, navodeći da će se od njih zatražiti da napuste zemlju. To odgovara broju ruskih diplomata koje je svaka od tih zemalja prethodno protjerala.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG