Linkovi

Meteorolozi najavljuju zimu topliju od prosjeka


ARHIVA - Oblaci iznad Frankfurta, Nemačka, 19. septembra 2022.
ARHIVA - Oblaci iznad Frankfurta, Nemačka, 19. septembra 2022.

Evropa se suočava sa većom nego uobičajeno šansom za hladno vrijeme prije kraja godine, ali će zima sveukupno vjerovatno biti toplija od prosjeka, saopštili su evropski meteorolozi.

Temperature ove zime biće ključne za vlasnike kuća zabrinutih zbog rekordnih troškova grijanja svojih domova, kao i za evropske kreatore politike koji žele da izbjegnu racionalizaciju energije zbog smanjenja isporuka ruskog gasa.

"Vidimo da je zima toplija nego inače", rekao je Karlo Buontempo, direktor Kopernikove službe za klimatske promjene koja izrađuje sezonske prognoze za Evropski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMVF).

"Ipak, još uvijek postoji značajna šansa za 'blok', što može dovesti do niskih temperatura i slabog vjetra nad Evropom", rekao je on za AFP dok je služba izdavala mjesečne ažurirane prognoze.

Takozvani "blok" ili obrazac blokiranja zimi može doneti stabilno vrijeme, često bez vjetra, praćeno niskim temperaturama.

"Ovo je izgledalo vjerovatnije u novembru, ali sada izgleda da postoji izražena vjerovatnoća izbijanja hladnoće u decembru", dodao je Buontempo.

ECMVF izrađuje vremensko modeliranje sa podacima iz niza nacionalnih meteoroloških službi širom Evrope.

Njihove prognoze se zasnivaju na indikatorima kao što su temperature okeana i atmosfere, kao i brzine vjetra u stratosferi, ali nemaju tačnost izvještaja poput onih koje su za kraći rok.

Modeli pružaju "najbolje moguće informacije, daju nagovještaj kako bi se usmejravale naše odluke", rekao je Buontempo.

Očekivalo se da će evropska zima biti toplija nego inače zbog globalnog vremenskog fenomena La Ninja, koji je povezan sa hlađenjem površinskih temperatura u centralnom i istočnom ekvatorijalnom Tihom okeanu.

"Znamo da u godini La Ninje, drugi dio evropske zime ima tendenciju da favorizuje zapadne vjetrove, tako tople i vlažne", rekao je Buontempo.

Agencija će ažurirati svoju prognozu zimske sezone sljedećeg mjeseca kada će imati veću pouzdanost, jer će "svi parametri za zimu biti aktivniji", rekao je on.

Nezavisni stručnjaci za energetiku očekuju da će Evropa moći da izdrži ruska smanjenja gasa ove zime, pod uslovom da temperature ostanu u skladu sa dugoročnim prosjekom ili iznad njih.

Vlade su skoro popunile svoje strateške rezerve gasa, a potrošači se pozivaju da smanje potrošnju.

Međunarodna energetska agencija, energetska konsultantska kuća sa sjedištem u Parizu, vjeruje da bi temperature oko 10 odsto ispod prosjeka tokom zime dovela evropski gasni sistem pod opterećenje.

Takođe je rečeno da bi kasna hladnoća, kada se očekuje da će zalihe gasa biti niske, mogla biti "Ahilova peta evropske sigurnosti snabdijevanja gasom".

XS
SM
MD
LG