Linkovi

Biti crn u Evropskoj uniji: Porast rasne dikriminacije


ilustracija
ilustracija

U Evropi je u porastu rasna diskriminacija, a najviša stopa zabilježena je u Njemačkoj, Austriji i Finskoj, rezultati su ispitivanja tamnoputih migranata u 13 zemalja EU.

Agencija EU za osnovna prava (FRA), na čiji zahtjev je obavljeno ispitivanje, navela je da je broj osoba koje se suočavaju sa rasnom diskriminacijom povećan za 34 posto u odnosu na prethodnu studiju rađenu prije šest godina.

U Austriji i Njemačkoj je broj ovih slučajeva skoro dvostruko povećan u odnosu na prethodno istraživanje, odnosno sada se 64 posto migranata u ove dvije države izjasnilo da su izloženi rasnoj diskriminaciji, a prije šest godina u Austriji 42 posto, a Njemačkoj 33 posto.

Na trećem mjestu je Finska gdje je 54 posto migranata reklo da su diskriminisani po osnovu boje kože.

"Šokantno je da nije zabilježeno nikakvo poboljšanje u odnosu na prethodno ispitivanje. Umjesto toga, osobe afričkog porijekla suočene su sa većom diskriminacijom samo zbog boje kože", rekao je direktor FRA, Michael O'Flaherty.

Anketu je za FRA sprovela agencija Ipsos, a ispitana su 16.124 imigranta i njihovi potomci u 15 evropskih država.

Ispitivanje pod nazivom "Biti crn u EU" prvo je dobijeno iz šire ankete.

Anketa je bila usmjerena na 6.752 osobe rođene u Podsaharskoj Africi ili sa najmanje jednim roditeljem rođenim u tom području, a nastanjenim u Austriji, Belgiji, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Irskoj, Italiji, Luksemburgu, Poljskoj, Portugalu, Španiji i Švedskoj.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG