Linkovi

Evropa prošle nedjelje prijavila dva miliona novooboljelih od Kovida 19


Arhiva - Zdravstvena radnica priprema dozu injekcije u Univerzitetskoj bolnici za hitne slučajeve u Bukureštu, Rumunija, 8. novembra 2021.
Arhiva - Zdravstvena radnica priprema dozu injekcije u Univerzitetskoj bolnici za hitne slučajeve u Bukureštu, Rumunija, 8. novembra 2021.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je u petak da Evropa ostaje epicentar pandemije Kovida 19, prijavivši dva miliona novih slučajeva prošle nedelje, što je najveći broj u regionu od početka pandemije.

Na brifingu u Ženevi, šef WHO je rekao da je iz Evrope takođe prijavljeno skoro 27.000 smrtnih slučajeva prošle nedelje, što je više od polovine svih smrtnih slučajeva od Kovida 19 širom svijeta.

Tedros je rekao da Kovid 19 raste u zemljama sa nižim stopama vakcinacije u istočnoj Evropi, ali iu zemljama sa nekim od najvećih stopa vakcinacije na svijetu u zapadnoj Evropi.

On je rekao da je to podsjetnik da, iako vakcine smanjuju rizik od hospitalizacije, teške bolesti i smrti, one ne zamjenjuju potrebu za drugim mjerama predostrožnosti.

Tedros je rekao da iako vakcine smanjuju prenos koronavirusa, one ga ne sprječavaju u potpunosti.

Na temu vakcina, šef WHO je još jednom govorio o nepravdi nejednakosti u vezi sa vakcinom protiv COVID-19 io tome kako bogate nacije zanemaruju nacije sa niskim prihodima u distribuciji lijekova. Tedros je rekao da se svakog dana primjenjuje šest puta više stimulatora u svijetu nego primarnih doza u zemljama sa niskim prihodima.

Još jednom je pozvao nacije sa zalihama vakcine da je doniraju globalnoj kooperativi za vakcinu COVAKS kojom upravlja WHO za distribuciju zemljama u razvoju. Rekao je da COVAKS funkcioniše kada mu se pruži šansa, pošto je isporučio skoro 500 miliona doza u 144 zemlje i teritorije.

Tedros je rekao da je većina zemalja spremna da distribuira vakcine svojim ljudima, ali su im potrebne doze. On je rekao da postoje samo dvije zemlje koje nisu počele da vakcinišu svoje stanovništvo — Eritreja i Severna Koreja.

WHO je postavila cilj da do kraja ove godine potpuno vakciniše 40 odsto stanovništva svake zemlje na svijetu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG