Linkovi

WHO: Epidemija majmunskih boginja može se eliminirati u Europi


FILE PHOTO: A laboratory of the vaccine company Bavarian Nordic, in Martinsried near Munich
FILE PHOTO: A laboratory of the vaccine company Bavarian Nordic, in Martinsried near Munich

Moguće je eliminirati epidemiju majmunskih boginja u Europi, rekli su u utorak dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije, ističući dokaze da se broj slučajeva usporava u nekolicini zemalja.

Postoje ohrabrujući znakovi stalnog pada broja slučajeva iz sedmice u sedmicu u mnogim evropskim zemljama, uključujući Francusku, Njemačku, Portugal, Španiju i Britaniju, kao i usporavanje u nekim dijelovima Sjedinjenih Država, unatoč nedostatku vakcina.

"Vjerujemo da možemo eliminirati trajni prijenos majmunskih boginja s čovjeka na čovjeka u (europskoj) regiji", rekao je regionalni direktor WHO-a za Europu Hans Kluge. "Da bismo krenuli prema eliminaciji... hitno moramo pojačati svoje napore."

Na lansiranje vakcina protiv majmunskih boginja tvrtke Bavarian Nordic utjecala je ograničena zaliha vakcina, koje je također odobreno za sprječavanje malih boginja, iako regulatori poduzimaju korake za povećanje postojećih zaliha.

Regulatori SAD-a, Evropske unije i Britanije podržali su promjenu načina primjene cjepiva ubrizgavanjem manje količine injekcije intradermalno, što peterostruko povećava doze koje se mogu koristiti iz jedne bočice.

Uz krizu u opskrbi vakcinama, s obzirom na vrijeme koje je potrebno da se vakcina primijeni i da počne djelovati, čini se da su značajni faktori koji stoje iza usporavanja ranije otkrivanje, što dovodi do toga da se pacijenti ranije izoliraju, i promjene u ponašanju, Catherine Smallwood , rekao je na brifingu viši službenik za hitne slučajeve i upravitelj za incidente s majmunskim boginjama pri WHO/Europe.

"Imamo neke prilično dobre anegdotske dokaze da su ljudi - osobito muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima koji su u posebnoj rizičnoj skupini - puno više informirani o bolesti."

Od početka maja prijavljeno je više od 47.600 potvrđenih slučajeva u 90 zemalja u kojima majmunske boginje nisu endemske. WHO je proglasila izbijanje globalne zdravstvene opasnosti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG