Linkovi

Evropa i Iran rade na spašavanju nuklearnog sporazuma


Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif i šefica evropske diplomatije Federica Mogherini
Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif i šefica evropske diplomatije Federica Mogherini

Evropski i iranski ministri inostranih poslova rade na spašavanju nuklearnog sporazuma, nakon što je predsjednik Donald Trump izveo SAD iz tog pakta.

Šefica evropske diplomatije, Federica Mogherini, rekla je da su evropski i iranski zvaničnici održali razgovore po pitanju raznih izazova - od očuvanja i produbljivanja ekonomskih, transportnih i finansijskih odnosa, do zaštite evropskih kompanija koje su u poslovima sa Iranom, a u svjetlu sankcija koje su SAD obećale da će uvesti Islamskoj Republici Iran.

Uprkos učestalim pozivima za novi, širi sporazum, Mogherini je rekla da je cilj bio da se očuva sporazum iz 2015.

"Ukoliko želimo da očuvamo sporazum - što nije laka rabota - ali ukoliko želimo da očuvamo ovaj sporazum, znamo da važi 'što prije, to bolje'", rekla je Mogherini. "Ponovo, to neće biti lako... Ali, ukoliko mogu da se poslužim metaforom - imamo rođaka na intenzivnoj njezi i želimo da ga izvedemo sa intenzivne nege što je prije moguće."

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif
Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif

Mogherini je govorila nakon razgovora održanih u utorak između ministara spoljnih poslova Britanije, Francuske i Njemačke sa njihovim iranskim kolegom Javadom Zarifom.

Zarif je rekao da Teheran želi da obezbjedi da interesi "preostalih učesnika sporazuma, posebno Irana, budu očuvani i garantovani".

Trump je rekao da je sporazum bio nedovoljan u suzbijanju iranskog nuklearnog programa i uloge te zemlje u bliskoistočnim konfliktima, kao i u određivanju šta se događa nakon što sporazum istekne.

Moggerini je, pak, rekla da EU vjeruje da nuklearni sporazum treba da bude razmatran odvojeno od drugih oblasti neslaganja sa Iranom.

"Mi smo, i oduvijek smo bili, jasni po sljedećem pitanju: Postoji više šansi i prilika za otvaranje puteva diskusije po drugim pitanjima, ukoliko iranski sporazum ostane na snazi, nego ukoliko ne ostane", rekla je.

Evropski lideri raspravljaće o nuklearnom sporazumu na samitu u Bugarskoj, koji počinje u srijedu.

XS
SM
MD
LG