Linkovi

U Evropi prvi put 100.000 novozaraženih dnevno


Testiranje na koronavirus u Madridu
Testiranje na koronavirus u Madridu

U Evropi je u četvrtak, prvi put, premašen dnevni bilans od 100.000 slučajeva COVID-19, nakon što je broj zaraženih nastavio da raste pet dana zaredom u zemljama kao što su Rusija i Velika Britanija. 

Broj oboljelih od koronavirusa širom Evrope raste protekle dvije nedjelje, čak i dok ima nagovještaja smanjenja novozaraženih u najgore pogođenim zemljama kao što su Indija i Brazil.

Epicentar žarišta u Evropi pomjerio se u Veliku Britaniju, Rusiju, Španiju i Francusku koje su protekla tri dana pojedinačno registrovale najmanje 10.000 slučajeva.

U Rusiji je u petak zabilježen najveći dnevni broj slučajeva COVID-19 od posljednjeg rekorda u maju, što je podstaklo vlasti u Moskvi da razmotre zatvaranje barova i noćnih klubova.

U Velikoj Britaniji je u četvrtak zabilježeno više od 17.000 slučajeva, a ministar zdravlja Matt Hancock​ upozorio je da se zemlja nalazi u "opasnom trenutku". Mnogi dijelovi severne Engleske, Velsa i Škotske uveli su oštrije restrikcije na javna okupljanja da bi se usporilo širenje zaraze.

Britanija nije samo suočena sa ogromnim rastom zaraženih, već i sa alarmantnom stopom smrtnosti po slučaju, od 7 odsto, koja je među najvišim u svijetu.

U Evropi trenutno je više od 16 odsto od ukupnog globalnog broja slučajeva, a gotovo 22 odsto od svjetskog broja žrtava koronavirusa. U četvrtak, kada je dnevni broj novozaraženih prešao 100.000, istočna Evropa je bila najteže pogođen region sa dnevnim bilansom od više od 33.600.

Među 10 zemalja u regionu, uključujući Ukrajinu, Rusiju i Češku, osam je zabilježilo rekordan porast slučajeva protekle nedjelje.

U sjevernom dijelu Evrope, Britanija je jedina zemlja sa ogromnim brojem slučajeva. Broj novozaraženih u zemlji porastao je više od 2,5 puta od početka oktobra, i nema nagovještaja usporavanja širenja zaraze.

U Italiji, registrovano je više od 4.000 slučajeva prvi put od aprila kada je zemlja teško pogođena virusom. Dnevni broj zaraženih postojano raste tri mjeseca. Italija ima drugi najveći broj žrtava u Evropi, sa 36.083 preminulih od izbijanja pandemije u februaru.

Vlada u Španiji aktivirala je u petak vanredno stanje da bi uvela djelimični karantin u Madridu. Sa 850 zaraženih na 100.000 stanovnika, područje Madrida ima najveću stopu inficiranih u Evropi.

U zapadnoj Evropi, Francuska je u četvrtak, dva dana zaredom, zabilježila rekordan broj noovozaraženih, dok je u bolnicama vanredno stanje, a najveći gradovi zatvaraju barove i restorane da bi se suzbilo širenje virusa.

U Belgiji su takođe uvedene oštrije kontrole na okupljanja nakon naglog rasta oboljelih. Broj novih slučajeva porastao je više od 2,6 puta od početka oktobra. COVID-19 je već odnio najmanje 10.000 života u zemlji sa 11 miliona stanovnika

U Evropi, u prosjeku je bilo oko 78.000 novozaraženih dnevno od početka oktobra, u poređenju sa 47.500 u septembru.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG