Linkovi

77. godina je prošlo od Dana D


Parada entuzijasta Drugog svjetskog rata u vozilima korištenim u tom ratu, u Ouistrehamu, Normandija, 5. juna 2021. godine, uoči 77. godišnjice početka napada koji je pomogao okončanju Drugog svjetskog rata.
Parada entuzijasta Drugog svjetskog rata u vozilima korištenim u tom ratu, u Ouistrehamu, Normandija, 5. juna 2021. godine, uoči 77. godišnjice početka napada koji je pomogao okončanju Drugog svjetskog rata.

U nedjelju se obilježava 77. godišnjica Dana D, kada su se savezničke snage iskrcale u Normandiji u Francuskoj, kako bi pomogle oslobađanju Evrope od njemačkih snaga i preokretanju kursa Drugog svjetskog rata.

Operacija 6. juna 1944. godine bila je najveća pomorska invazija u historiji i uključivala je kopnene, pomorske i vazdušne snage.

U iskrcavanju je učestvovalo skoro 160.000 vojnika, uključujući i one iz Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Kanade.

Godišnjica obilježavanja Dana D obično privuče hiljade posjetilaca u Normandiji, ali već drugu godinu proslave su ograničene zbog pandemije koronavirusa.

Sjećanja veterana

U Carentanu, u Francuskoj, Charles Shay​, star 96 godina, obilježio je godišnjicu na svečanosti u subotu kao jedini prisutni američki veteran. On je imao 19 godina i bio je pripadnik saniteta američke vojske kada se iskrcao na plažu Omaha, navodi Associated Press (AP). Taj Indijanac Penobscot iz Mainea sada živi u Normandiji i izjavio je da je tu izgubio "mnogo dobrih prijatelja".

U petak je američka vojska odala počast penzionisanog glavnog narednika Shayja tokom male ceremonije na plaži Omaha u Normandiji, navodi list Stars and Stripes.

S obzirom na to da su veterani Dana D sada uglavnom u srednjim devedesetim godinama ili su još stariji, vjerovatno je tek nekoliko stotina veterana i dalje živo, rekla je April Cheek-Messier, predsjednica američke Nacionalne fondacije za sjećanje na Dan D.

"Ako razmislite o činjenici da je bilo 16 miliona onih koji su služili tokom Drugog svjetskog rata, danas je živo samo oko 325.000 veterana iz Drugog svjetskog rata, a od toga bi vrlo mali procenat bio veterani Dana D, a mi ne znamo tačan broj, ali možete da pretpostavite da bi ih vjerovatno bilo tek nekoliko stotina", rekla je i Čik-Mesije za Fox News.

Preostao samo jedan veteran francuskih jedinica komandosa koja se pridružila američkim, britanskim, kanadskim i drugim savezničkim trupama u jurišu na plaže Normandije pod kodnim imenma, izvijestio je AP.

Budući da je veći dio Francuske i dalje pod strogim ograničenjima za inostrane putnike, turista koji obično hrle u Normandiju na obilježavanje godišnjice Dana D ove godine će biti malo.

Pukovnik američke vojske Kevin Sharp​ i još trojica američkih vojnih oficira iz 101. vazdušno-desantne divizije - iste divizije koja je učestvovala u operacijama Dana D - dobili su posebnu dozvolu u posljednji čas da prisustvuju komemoracijama u petak u Carentanu.

Američka vojska "zaista vrednuje naslijeđe vojnika i padobranaca koji su došli prije nas", rekao je on za AP. "Bilo je dovoljno važno ovdje poslati malu delegaciju kako bismo bili sigurni da naša zahvalnost za njihove žrtve bude objavljena".

"Sjećaju se"

Turizam je možda pod ograničenjima ograničen, ali lokalni stanovnici dolaze u većem broju, javlja AP.

"U Francuskoj, ljudi koji se sjećaju ovih ljudi, drže ih blizu srca", rekao je Shay. "I sjećaju se šta su učinili za njih. I mislim da Francuzi nikada neće zaboraviti".

Nasuprot današnjim okolnostima, prije dvije godine, američki predsjednik Donald Trump pridružio se francuskom predsjedniku Emmanuel Macron, zajedno sa desetinama hiljada inostranih posjetilaca, kako bi odali počast vojnicima Dana D na 75. godišnjicu iskrcavanja.

Francuska vlada objavila je u petak da planira da otvori svoje granice za strane turiste 9. juna, koristeći sistem označen bojama. Nova pravila omogućavaju vakcinisanim putnicima iz Evrope i Sjedinjenih Država da uđu u zemlju bez uslova da moraju da budu testirani na Covid -19.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG