Linkovi

Evropska agencija za lijekove pregledava Sputnik V


Dolazak Sputnika V u Albaniju

Izvršna direktorica Europske agencije za lijekove (EMA) rekla je u utorak da se radi na procjeni ruskog cjepiva Sputnik V za moguće odobrenje za uporabu u Europskoj uniji.

U komentaru upućenom zakonodavcima Europskog parlamenta, izvršni direktorica EMA-e Emer Cooke kaže da Agencija također planira inspekcijski pregled proizvodnih i kliničkih lokacija u Rusiji kako bi bila sigurna da je proizvodnja cjepiva adekvatna.

Neke su nacije na cjepivo gledale skeptično jer ga je Rusija počela dijeliti nekim evropskim zemljama prije nego što su ga procijenile regulatorne agencije - uključujući EMA i Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Cooke je rekla da se nada da će to biti "dragocjena vakcina koja će se dodati vakcinama koje su dostupne evropskoj populaciji". Također je uvjerila zakonodavce EU da je Agencija posvećena primjeni istih standarda i nadzora za ovu reviziju kao i bilo koje druge naučne procjene.

Ona je doala da Agencija provodi i stalne preglede - ili ubrzane procjene - cjepiva američkog proizvođača Novavax i njemačke kompanije Curevac.

XS
SM
MD
LG