Linkovi

Potvrda kao uslov za ulazak u EU


Sigurnosne provjere za putnike bez viza
Sigurnosne provjere za putnike bez viza

Kako bi pojačali sigurnosne provjere za putnike bez viza, Evropska komisija predlaže uspostavu sistema za informacije o putovanju u države Evropske unije (EU).

„Time će se pridonijeti učinkovitijem upravljanju vanjskim granicama EU i poboljšati unutrašnja sigurnost, uz istovremeno olakšavanje zakonitih prelazaka šengenskih granica”, kažu u Evropskoj komisiji.

Ovaj sistem, pod nazivom ETIAS, trebao bi zaživjeti u narednom periodu.

Putnici bez viza stariji od 18 godina prethodno će morati ispuniti zahtjev za odobrenje, a koje će se izdavati na period pet godina. Podnošenje takvog zahtjeva koštat će pet eura.

Za ispunjenje zahtjeva za odobrenje, kako je saopćeno, potrebno je desetak minuta i važeće putne isprave. Kažu da bi se u većini slučajeva odobrenje trebalo izdati u nekoliko minuta.

„Tako ćemo znati ko putuje u Evropu i prije nego što stigne ovamo”, kazao je Jean-Claude Juncker, predsjednik Evropske komisije.

Kažu da takvim sistemom planiraju suzbiti nezakonite migracija i poboljšati unutrašnju sigurnost u EU.

Povjerenik za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopoulos kaže da je ETIAS je poveznica koja nedostaje u upravljanju granicama. One je rekao da će ulazak u šengensko područje biti olakšan za najmanje 95 posto putnika bez viza.

Povjerenik za sigurnosnu uniju Julian King je izjavio da “teroristi i kriminalci ne mare za nacionalne granice”.

“Možemo ih poraziti samo ako udružimo snage. U tome će nam pomoći ETIAS, odnosno otkrivanjem problematičnih pojedinaca i spriječavanjem njihovog dolaska povećat ćemo unutrašnju sigurnost Evrope”, rekao je on.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG