Linkovi

U narednoj godini: Pristup podacima za više od 170.000 traženih osoba


Branislav Pavlović i Samir Kavazović
Branislav Pavlović i Samir Kavazović

Agencije za sprovođenje zakona u Bosni i Hercegovini (BiH) ulaze u novu godinu sa pristupom različitim bazama podataka.

Tako će agencijama od 1. januara 2017. godine na raspolaganju biti evidencija osoba za kojima se traga po osnovu raznih krivičnih djela ili izdržavanja kazne, ali i predmeta. Ova vrsta baze podataka policiji omogućava efikasniji rad na pronalasku i hapšenju osoba za kojima su raspisane međunarodne potjernice.

„Sama evidencija će sadržavati preko 170 hiljada lica za kojima se traga, a koje potjernice su raspisale zemlje članice INTERPOL-a”, rekao je Samir Kavazović, pomoćnik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Pored toga, kako je rekao Kavazović na konferenciji na novinare, u narednoj godini svim bazama podataka INTERPOL-a, uključujući evidencije o osobama, vozilima, dokumentima, umjetninama i oružju, imati će i entitetska tužilaštva u BiH.

On je rekao da je za sada 13 policijskih agencija u BiH ima pristup i evidenciji koja se tiče ilegalnog oružja, kao i legalnog koje je poslužilo izvršenje krivična djela.

Potjernice i izručenja

Na konferenciji je bilo govora i o potjernicama. Branislav Pavlović, šef INTERPOL-a u BiH, kazao da je u ovoj godini porastao broj potjernica za osobama koje su povezane sa krivičnim djelima terorizma.

Pavlović kaže da je u godini iza nas raspisano 60 takvih potjernica – 32 plave, odnosno potjernice na osnovu kojih se prikuplja više podataka o osobama, te 28 crvenih, odnosno potjernica na osnovu kojih se traže osobe zbog vođenja krivičnog postupka ili izdržavanja kazne.

Procjene govore da se na sirijskom ratištu trenutno nalazi oko 70 državljana BiH.

Prošlog mjeseca je na osnovu potjernice uhapšen Mehmed Tutmić, optužen da se u Siriji borio na strani Islamske države. Pravosuđu je Tutmić bio nedostupan oko godinu i po, a uhapšen je u okolini Zenici i danas mu se sudi pred Sudom BiH.

Pavlović je rekao kako je ove godine posredstvom kancelarije u INTERPOL-a u BiH raspisano ukupno 237 međunarodnih potjernica, a na osnovu kojih je uhapšeno blizu 80 osoba. Najviše državljana BiH je uhapšeno u Njemačkoj, te u zemljama regije.

„Lica su lišena slobode na teritoriji ukupno 15 zemalja”, dodao je on.

Potjernica raspisana u maju 2016. godine
Potjernica raspisana u maju 2016. godine

I dalje se potražuju odbjegli građani BiH. Jedan od njih je i Ramo Brkić, koji je bjekstvom izbjegava odlazak u zatvor radi izdržavanja kazne od 11 godina zatvora zbog zloupotrebe položaja, te trgovine i proizvodnje droge.

Za ovim nekadašnjim komesarom Unsko-sanskog kantona potjernica je raspisana u prvoj polovini ove godine.

U 2016. godini, kako je rekao Pavlović, iz drugih zemalja u BiH je izručena 61 osoba.

Jedna od njih je i Azra Bašić, koja je zbog ratnog zločina izručena iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) krajem prošlog mjeseca. Postupak izručenja je trajao nekoliko godina, a u narednom periodu trebalo bi početi suđenje optuženoj Bašić.

XS
SM
MD
LG