Linkovi

Evangelička crkva: Najveće prijetnje su svjetovnost i popularna kultura, a ne islam


Misa u jednoj evangeličkoj crkvi u SAD
Misa u jednoj evangeličkoj crkvi u SAD

Prije stotinu godina, 80 milijuna evangelika - koliko ih je tada bilo na svijetu - živjelo je uglavnom u Europi i Americi. U proteklih stotinu godina broj evangelika se utrostručio, ali većina ih danas živi u Africi, na Srednjem istoku, Latinskoj Americi i Aziji.

Unatoč mnogima koji kritiziraju islam, Evangelistička crkva kaže da ne smatra muslimane prijetnjom svojoj vjeri - koliko su to sekularni nazori i popularna kultura.

Organizacija Forum Pew o vjeri i javnom životu provela je istraživanje prošle godine, na sastanku čelnika Evangelističke crkve iz cijelog svijeta koji je održan u Južnoj Africi. Prema anketi, u najveće prijetnje evangeličkom kršćanstvu 47 posto anketiranih uključilo je islam, a čak 71 posto - sekularizam.

Luis Lugo, direktor Foruma Pew, o tome kaže: "Da stavimo stvari u kontekst, nije da oni ne smatraju islam opasnim, već sekularizam smatraju puno većom prijetnjom."

Evangelici vjeruju u doslovno tumačenje Biblije, važnost molitve te preobraćenje, čak i za sljedbenike drugih struja kršćanstva.

Veći broj anketiranih kaže da u njihovim društvima 'ima previše seksa i nasilja' te da su neumjerena potrošnja i materijalizam protivni kršćanskom načinu života. No anketa ukazuje i na podjele među evangelicima na relaciji Sjever - Jug. Prije stotinu godina, 80 milijuna evangelika - koliko ih je tada bilo na svijetu - živjelo je uglavnom u Europi i Americi. U proteklih stotinu godina broj evangelika se utrostručio, ali većina ih danas živi u Africi, na Srednjem istoku, Latinskoj Americi i Aziji.

Više od 80 posto evangeličkih vođa iz Sjedinjenih Država ustvrdilo je da evangelici gube utjecaj u SAD-u no oni u Južnoj hemisferi tvrde da je njihov utjecaj sve jači. I dok 90 posto evangelističkih vođa koji žive u islamskim zemljama smatraju islam najvećom prijetnjom kršćanstvu, mnogi od njih, kaže Luis Lugo, imaju iznimno pozitivan stav o muslimanima kao ljudima: "Ovi evangelistički čelnici nisu pretjerano optimistični po pitanju njihove situacije. Oni uviđaju stvarnost i da su neke vlade u muslimanskim zemljama represivne prema njima. No oni su, nekako, u stanju staviti te stvari u širi kontekst njihovog poznavanja muslimana i islama."

Istraživanje je, također, utvrdilo da postoji gotovo podjednaka podjela između onih koji smatraju da u Bibliju treba doslovno vjerovati i tumačiti je te onih koji kažu da se radi o tekstu punom metafora koji treba interpretirati u skladu sa suvremenim prilikama.

XS
SM
MD
LG