Linkovi

Europski parlament kritičan prema mađarskom zakonu o medijima


Za vrijeme govora premijera Orbana, više je europskih zastupnika prosvjedovalo protiv novog mađarskog zakona o medijima
Za vrijeme govora premijera Orbana, više je europskih zastupnika prosvjedovalo protiv novog mađarskog zakona o medijima

Čelnik Socijal-demokratske frakcije europskog parlamenta, Martin Schulz, pozvao je premijera Orbana da ukine zakon o medijima. Ovaj njemački političar rekao je da su “vrijednosti poput slobode, demokracije i pravde zajednički ciljevi.” Dodao je da kritika zakona koji krši te vrijednosti ‘ne znači da članovi parlamenta kritiziraju mađarski narod’.

Premijer Mađarske Viktor Orban upozorio je da će njegova zemlja reagirati ukoliko će se Europska unija miješati u ono što je nazvao ‘unutarnjom politikom’. Premijer Orban – čija zemlja predsjedava Unijom - govorio je nedavno pred nimalo naklonjenim europskim parlamentom o spornom zakonu koji, tvrde kritičari, ugrožava medijske slobode.

Mađarskog premijera Viktora Orbana u više su navrata prekinuli europski parlamentarci, osuđujući mađarski zakon o medijima, za kojeg tvrde da je najrestriktivniji u Europi.

Usvojen na Novu godinu, zakon proširuje vladine ovlasti u kontroli i kažnjavanju medija. Državno vijeće za medije, osnovano od strane vlada desnog centra premijera Orbana, može kazniti novinare novčanom kaznom u iznosu od skoro jednog milijuna dolara, a web sajtove ili dnevne listove s preko 100 tisuća dolara ako smatra da izvještavaju ‘neobjektivno’ ili ‘nemoralno’.

Za govora mađarskog premijera u Europskom parlamentu u Strasbourgu, neki zakonodavci Europske unije imali su na ustima zalijepljenu samoljepljivu traku. Transparenti su izražavali protivljenje mađarskom kontroverznom medijskom zakonu. Vidno ljut, premijer Orban je zakonodavcima poručio da ne miješaju kritike mađarske domaće politike s mandatom Budimpešte da predsjedava Europskom unijom. Rekao je da je spreman za okršaj, ako ta pitanja budu otežavala šestomjesečno mađarsko predsjedništvo:

Premijer Orban je rekao da je vlastitim ušima čuo kako je Mađarska optužena da se 'kreće prema diktaturi'. Dodao je da tu optužbu doživljava kao uvredu upućenu mađarskoj naciji te rekao da će ‘braniti svoj dom i svoju Mađarsku’. Demantirao je i optužbu da ovaj nedavno doneseni mađarski zakon ima ikakve veze s diktaturom.

Međutim, čelnik Socijal-demokratske frakcije europskog parlamenta, Martin Schulz, pozvao je premijera Orbana da ukine novi zakon o medijima. Ovaj njemački političar rekao je da su “vrijednosti poput slobode, demokracije i pravde zajednički ciljevi.” Dodao je da kritika zakona koji krši te vrijednosti ‘ne znači da članovi parlamenta kritiziraju mađarski narod’. Martin Schulz je zatražio od premijera Orbana da ‘ne djeli Europu’. Pritom je dodao da “Europa može uspjeti samo u slučaju kad sve članice Europske unije surađuju.”

Europska komisija već je izjavila da mađarski zakon o medijima vjerojatno neće zadovoljiti sve europske standarde o slobodnim i pravednim medijima. Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi izjavila je u Budimpešti da bi ovaj zakon mogao ugroziti pluralizam u Mađarskoj. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je da će ovoga tjedna poslati pismo mađarskim vlastima u kojem će tražiti da Budimpešta ‘pojasni’ zakon o medijima.

XS
SM
MD
LG