Linkovi

Europski ekstremni desničari Internet koriste za razmjenu ideja, ali ne i planiranje nasilnih akcija


Europski ekstremni desničari Internet koriste za razmjenu ideja, ali ne i planiranje nasilnih akcija
Europski ekstremni desničari Internet koriste za razmjenu ideja, ali ne i planiranje nasilnih akcija

Nigel Inkster: "Nema mnogo dokaza da su metode koje te skupine koriste za komunikacije sofisticirane. Mislim da je prilično lagano pratiti što se događa za razliku od nekih značajno sofisticiranijih metoda koje koriste islamističke ekstremističke skupine, koje koriste, među ostalim, stenografiju i šifriranje."

Anders Behring Breivik, Norvežanin koji je priznao ubojstvo 77 ljudi, prošli mjesec, navodno je bio aktivan na čitavom nizu internetskih neo-nacističkih, nacionalističkih i anti-islamskih foruma. Policijska agencija Europske unije, Europol, sad pokreće specijalnu istragu ne-islamskog ekstremizma u Skandinaviji. Kakvu ulogu pri tome igra Internet?

Reginald Peters vodi online blog anti-islamske skupine English Defense League, te postavlja diskusije na forume tog websajta. Kaže da je Internet dobar način za širenje njegovih ideja: "Više ne komuniciramo pismima, odnosno tradicionalnom poštom. Ovo je, dakle, jedini način da ljudi komuniciraju s onima koji se slažu s njihovim mišljenjem ... pa i s onima koji se ne slažu."

English Defense League organizira ulične prosvjede protiv – kako to naziva – 'islamifikacije Britanije.' Našla se u središtu pozornosti javnosti otkako je Norvežanin Anders Behring Breivik ustvrdio da je povezan s tom skupinom; ona to, pak, niječe.

Breivik je priznao da je izveo terorističke napade u Norveškoj, prošli mjesec, u kojima je ubijeno 77 ljudi. Neposredno pred napade, on je postavio na Internet anti-islamski manifest, dug 1500 stranica. U njemu kaže da mu je mentor bio jedan britanski desničarski blogger.

Paul Ray, bivši član skupine English Defense League, koji sad živi na Malti, niječe da je bio Brevikov mentor. Ali, kaže da je komunicirao s njim, te da su njegove ideje možda inspirirale Breivika: "Naravno da postoje paralele, ali ja neću postaviti te paralele, ni Breivika, niti njegova djela ili što god je on rekao, na isti stol s onim u što ja vjerujem."

Paul Ray osuđuje Breivikove napade. Ali, europske službe sigurnosti kažu da desničarski ekstremisti koriste Internet za marketing svojih ideologija i za razmjenu ideja. Nigel Inkster, direktor Odjela za transnacionalne prijetnje i političke rizike pri Međunarodnom institutu za strateške studije kaže: "Nema sumnje da se događa mnogo toga, a, u slučaju Breivika, na primjer, očito je da je on komunicirao s čitavim nizom istomišljenika. Premda su skupine poput English Defense League vrlo brzo reagirale distanciravši se od bilo kakvih institucionalnih veza s Breivikom."

Norveška policija kaže da je Breivik, kako izgleda, svoje napade izveo sam. A, kaže Inkster, njegovu komunikaciju putem Interneta je naizgled lako pratiti: "Nema mnogo dokaza da su metode koje te skupine koriste za komunikacije sofisticirane. Mislim da je prilično lagano pratiti što se događa za razliku od nekih značajno sofisticiranijih metoda koje koriste islamističke ekstremističke skupine, koje koriste, među ostalim, stenografiju i šifriranje."

Nigel Inkster kaže da desničarski ekstremisti koriste Internet za razmjenu ideja, ali, u najmanju ruku za sada, ne vidi se da ga koriste za koordiniranje nasilja.

XS
SM
MD
LG