Linkovi

'Značajan iskorak' - Jose Manuel Barroso o ishodu referenduma u Sloveniji


Hrvatskoj će biti lakše no moguće su nove prepreke, primjerice u procesu ratifikacije pristupnog sporazuma, pogotovo što ga je dio slovenske opozicije već obećao blokirati.

Mnogima je ovdje u Bruxellesu laknulo po izvještaju o ishodu slovenskog referenduma. Dvadesetak tisuća glasova više 'za' nego onih 'protiv' otvorilo je Hrvatskoj put prema članstvu u EU - navodi se u iznenađujuće brojnim vijestima u svim europskim medijima.

Mala većina je doslovno spasila proces nastavka proširenja EU - tvrde prilozi na nekoliko televizijskih postaja. Imamo i prvu službenu reakciju. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso opisao je rezultat referenduma – sa svim posljedicama koje on nosi – kao 'značajan iskorak'. Pozdravljajući potporu Slovenaca arbitražnoim sporazumu - kojega su već potpisale vlade dvaju zemalja - predsjednik Europske komisije očekuje finalno rješenje spora. "Razrješavanje bilateralnog pitanja značajan je signal regiji i odnosima Slovenije i Hrvatske“ - rekao je Barroso.

Najglasniji su ovdje u Bruxellesu bili slovenski eurozastupnici. Nakon što ih je većina zadnjih godina neumjerenim izjavama, komentarima i zahtjevima znatno doprinijela nervozi, podizanju tenzija i blokadi hrvatskog pregovaračkog procesa, ploča je okrenuta pa se ističe da je nađeno rješenje u europskom duhu i da je ovim Slovenija održala živima perspektive cijele regije zapadnog Balkana.

Prisutno je i žaljenje da su se glasači kroz referendum zapravo očitovali o stranačkim politikama - odgovor na pitanje da li ili ne podržati arbitražni sporazum oblikovala je stranačka pripadnost, a ne osobni stav.

Naravno, i dalje se razvlači priča o porazu, pobjednicima i gubitnicima.

Što dalje? Hrvatskoj će biti lakše, no moguće su nove prepreke. Primjerice, u procesu ratifikacije pristupnog sporazuma, pogotovo što ga je dio slovenske opozicije već obećao blokirati. Sam arbitražni sporazum sada, kada ima i formalnu demokratsku pozadinu, ulazi u proceduru. Dvije zemlje prvo izmjenjuju diplomatske note, o tome obavještavaju UN, s ulaskom Hrvatske u EU počinju teći rokovi dogovoreni tekstom arbitražnog sporazuma, biraju se suci u arbitražnoj komisiji. Svaka strana dobiva godinu dana za pripremu svoje argumentacije kao i pravo da se suprotstavi argumentima druge strane. Pola godine nakon odluke sudaca obje je zemlje moraju provesti.

XS
SM
MD
LG