Linkovi

Razbijen kokainski „super kartel”, uhapšen i holandsko-bosanski državljanin


Zgrada Europola u Hagu, Holandija.
Zgrada Europola u Hagu, Holandija.

Organi za provođenje zakona u šest različitih zemalja udružili su snage kako bi uklonili "super kartel" trgovaca drogom koji kontroliraju oko jedne trećine trgovine kokainom u Evropi, objavila je u ponedjeljak agencija Evropske unije za kriminal.

Europol je saopštio da je 49 osumnjičenih uhapšeno tokom istrage, a posljednja serija racija širom Evrope i Ujedinjenih Arapskih Emirata održana je između 8. i 19. novembra.

Agencija je saopštila da su policijske snage uključene u "Operaciju pustinjske svjetlosti" ciljale i "komandno-kontrolni centar i logističku infrastrukturu trgovine drogom u Evropi".

Više od 33 tone droge zaplijenjeno je tokom istraga koje su uz podršku Europola vođene u Španiji, Francuskoj, Belgiji, Holandiji i UAE. Američka uprava za borbu protiv droga također je imala ulogu u rušenju organizacije, koja je također bila umiješana u pranje novca, saopštio je Europol.

"Obim uvoza kokaina u Evropu pod kontrolom i komandom osumnjičenih bio je ogroman", saopštio je Europol, dodajući da su osumnjičeni koristili šifrovane komunikacije za organizovanje pošiljki droge.

Holandija je bila zemlja u kojoj je izvršeno najviše hapšenja, sa 14 osumnjičenih uhapšenih 2021. Europol je saopštio da je šest "visokih meta" uhapšeno u Dubaiju.

Holandske vlasti su saopćile da je jedan od osumnjičenih uhapšenih u Dubaiju navodno uvezao hiljade kilograma kokaina u Holandiju 2020. i 2021. godine. 37-godišnji muškarac holandskog i marokanskog državljanstva također se sumnjiči zbog pranja velikih količina novca i posjedovanja vatrenog oružja. Policija je počela da ga istražuje nakon što su istražitelji provalili šifrovani servis za razmjenu poruka Sky ECC, koji je popularan među kriminalcima.

U Dubaiju je uhapšen i 40-godišnji holandsko-bosanski državljanin nakon istrage zasnovane na presretnutim porukama Skya, saopštila je holandska policija. On je osumnjičen da je u Evropu uvozio kokain i sirovine za proizvodnju amfetamina.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG