Linkovi

EU – Libija: Gadafi mora da ode


EU – Libija: Gadafi mora da ode
EU – Libija: Gadafi mora da ode

U današnjem obraćanju medijima, zamišljenom kao prva demostracija rješenosti Brisela da ima aktivniju ulogu u zbivanjimau Libiji i na sjeveru Afrike, predsjednik Evropske komisije Manuel Barroso nije propustio da se obrati cijelom arapskom svijetu, posebno mladima.

Gadafi mora da ode, poručio je danas predsjednik Evropske komisije Manuel Barroso, iznoseći po prvi put jasan stav da Brisel pukovnika više ne smatra dijelom libijskog rješenja.

“Potpuno neprihvatljive akcije libijskog režima proteklih sedmica su učinile bolno jasnom činjenicu da je pukovnik Gadafi dio problema, a ne rješenja. Vrijeme je da on ode i da državu vrati libijskom narodu, dopuštajući tako demokratskim snagama da odrede budućnost zemlje. Situacija kakvu vidimo u Libiji je jednostavno nezamisliva i mi to ne možemo prihvatiti” – istakao je gospodin Barroso.

Manuel Barosso
Manuel Barosso

On se danas javnosti obratio nakon redovnog sastanka Evropske komisije. Prvi čovjek “evropske vlade” je naglasio i kako Evropska unija odgovora na poziv visokog komesara za izbjeglice UN-a da se zaustavi drama sa izbjeglima na granicama Libije sa Tunisom i Egiptom:

“Po kratkom postupku smo za pomoć odredili 3 miliona eura, ali kako su humanitarne potrebe narasle, svotu pomoći smo povećali na 10 miliona.U ovoj fazi dostavljamo medicinsku pomoć i hranu, šatore i ostale neophodne stvari za izbjeglice na egipatskoj i granici sa Tunisom.”

Kada je riječ o Tunisu, sa italijanskog ostrva Lampeduze danas javljaju kako se obnavlja talas izbjeglica iz tog pravca, što pojačava strah Evropljana da najgore tek treba očekivati. S tim u vezi, danas je saopšteno kako evropska agencija za kontrolu granica FRONTEX već obavlja akciju kontrole granica duž Mediterana. To bi trebalo pomoći Italiji, kao zemlji koja je do sada podnijela najveći pritiska imigranata sa sjevera Afrike.

Konačno, u današnjem obraćanju medijima, zamišljenom kao prva demostracija rješenosti Brisela da ima aktivniju ulogu u zbivanjimau Libiji i na sjeveru Afrike, prvi čovjek Evropske komisije nije propustio da se obrati cijelom arapskom svijetu:

“Mislim da je naša dužnost da kažemo arapskom narodu da smo na njihovoj strani. Odavde, iz Brisela, posebno želim reći mladim Arapima koji se bore za slobodu i demokratiju… mi smo na vašoj strani.”

Danas je takođe saopšteno da će Evropska unija 11. marta održati poseban skup šefova država ili vlada, u cjelosti posvećen Libiji.

XS
SM
MD
LG