Linkovi

Evropa: Praznična svjetla ne doprinose boljem raspoloženju


Vlasnici prodavnica u Lisabonu moraju biti inovativni kako bi sačuvali mušterije
Vlasnici prodavnica u Lisabonu moraju biti inovativni kako bi sačuvali mušterije

Mnogi evropski gradovi smanjuju božićne dekoracije, dijelom kao dio mjera štednje u jeku financijskih nevolja koje su zahvatile cijelu Evropu.

Zabrinutosti vezane za evropsku dužničku krizu i visoku stopu nezaposlenosti narušavaju praznični duh u nekim glavnim evropskim gradovima.

Duž ulice Gran Via u Madridu, praznična svjetla ne doprinose puno da osvjetlaju raspoloženje. Kupci i prolaznici su već navikli na razočarenje.

Svjetiljke su ove godine jako slabe. Tužni smo, ima puno nezaposlenih, to je istina. Za one koji nemaju puno ovog Božića, ove svjetiljke ih neće oraspoložiti, kaže Puri Cubillas, stanovnica Madrida.

Čak i kada padne noć, mnoga svjetla ne budu upaljena. Gradovi kao Madrid smanjuju božićne dekoracije, dijelom kao dio mjera štednje u jeku financijskih nevolja koje su zahvatile cijelu Evropu.

Umjetničke praznične dekoracije u Lisabonu
Umjetničke praznične dekoracije u Lisabonu

Mislim da bi očigledno trebala postojati štednja i logično bi se trebala uvesti smanjenja troškova. Ali barem za vrijeme praznika se nadam da će biti više svjetla jer ona stvaraju divnu atmosferu, kaže Elena Maranon, učiteljica.

Istovremeno u Lisabonu, u Portugalu, gradski zvaničnici su odlučili u potpunosti odustati od tradicionalnih svjetlosnih dekoracija, što je na akciju navelo jednog lokalnog dizajnera.

Naš cilj je da odustanemo od skupih božićnih svjetala za koje je svake godine plaćala javnost, i umjesto da osvjetlimo Lisabon sa tradicionalnim božićnim svjetlima koja gotovo niko nije gledao jer su uvijek bila ista, željeli smo postaviti sedam različitih umjetničkih postavki kao način da se suočimo sa krizom na malo drugačiji način. Sa manjim budžetom, mi donosimo nešto drugačije kako bi izmamili osmjehe na licima ljudi, kaže Catarina Pestana, stanovnica Lisabona.

Associated Press navodi da se zvaničnici Lisabona nadaju uštediti više od 900 hiljada dolara gašenjem tradicionalnih svjetiljki. Ostaje da se vidi koliki će to sve utjecaj imati na prazničnu prodaju. Neki vlasnici prodavnica u Lisabonu kažu da ih slaba ekonomija i također slab izgled ekonomskog oporavka primoravaju da budu više inovativni nego ikada prije kako bi sačuvali mušterije.

Jedna od glavnih ulica, Rua Augusta, u centru Lisabona se odlikuje neobičnim božićnim dekoracijama
Jedna od glavnih ulica, Rua Augusta, u centru Lisabona se odlikuje neobičnim božićnim dekoracijama

XS
SM
MD
LG