Linkovi

Evropa: Izbjeglice nisu što i teroristi


"Ako ISIS želi da vrši terorističke napade na Zapadu, ne mora „uvoziti“ terorizam kroz izbjeglice. Može regrutirati napadače u našim, evropskim zemljama."

Otkriće da je jedan od terorista koji su izvršili terorističke napade prošlog petka u Parizu imao sirijski pasoš, i da je u oktobru stigao do obale Grčke, još jedan je snažan povod za vruće rasprave o prilivu i prihvatu izbjeglica u evropskim zemljama.

Terorista kao izbjeglica.... Francuski istražitelji utvrdili su i potvrdili da je Ahmad Al-Mohammad bio jedan od terorista, samoubica, koji je izazvao eksploziju na nogometnom stadionu u Parizu. Sirijski pasoš, vjerojatno falsifikovan, nađen je pored njegovog tijela. Al-Mohammadovi otisci prstiju podudarni su sa otiscima prstiju koje su uzele grčke vlasti na otoku Leros u oktobru, kada je grupa od 70-ak izbjeglica doplovila do obale.

Čelnica francuske ultradesničarke stranke Nacionalni front Marine Le Pen reagirala je brzo:

"Zbrinjavanje imigranata po selima i gradovima Francuske izazvaće strah. Mogućnost da teroristi koriste izbjegličke talase da uđu u evropske zemlje je velika. Mogu udariti, ne samo u srce našeg glavnog grada, nego i u drugim gradovima širom Francuske."

Lideri poljske konzervativne stranke Zakon i pravda, nakon nedavne izborne pobjede, upozoravaju da se Poljska može povući iz dogovora Evropske unije o prihvatu i zbrinjavanju izbjeglica.

Konrad Szymanski, budući komesar EU za unutranju politiku, kaže:

"Poljska će prihvatati izbjeglice samo ako joj budu date sigurnosne garancije. To je ključni uvjet. Sada je svuda u Evropi zbrinjavanje izbjeglica pod velikim upitnikom."

U Brusselsu, sjedištu Evropske unije, Martin Schulz, predsjednik Evropskog parlamenta ističe:

"Okrivljivati izbjeglice u suštini znači izjednačavati ih sa teroristima. A to je posljednje što bi trebali činiti."

Analitičari ukazuju načinjenicu da su većina napadača u Parizu bili državljani evropskih zemalja. Jedan od njih je i Sajjan Gohel, analitičar Azijsko-pacifičke fondacije:

"Ako ISIS želi da vrši terorističke napade na Zapadu, ne mora „uvoziti“ terorizam kroz izbjeglice. Može regrutirati napadače u našim, evropskim zemljama."

Predstavnica Amnesty Internationala Gauri van Gulik takođe upozorava protiv neprimišljenih, ishitrenih reakcija:

"Potrebna nam je zaštita i sigurnosti, ali bez kršenja ili uskraćivanja ljudskih prava onih kojima je zaštita i sigurnost još potrebnija. Ironija je da izbjeglice koje krivimo za ono što nam teroristi čine, od svog krova na glavom bježe zbog istog tipa terorizma, nasilja i užasa."

Velika vjerojatnoća je, ocjenjuju analitičari i eksperti za borbu protiv terorizma, da su ekstremisti i teroristi Islamske države iskoristili fokusiranje evropske pažnje na višemjesečnu izbjegličku krizu i pripremili terorističke napade u Parizu. I u tome su, nažalost, i uspjeli.

Evropa: Izbjeglice nisu što i teroristi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

XS
SM
MD
LG