Linkovi

Evropa: „Ne mogu i nemaju gdje da odu...“


"Izbjeglice su kao u sendviču, izloženi patnjama, maltretiranju, nasilju...“

Grčka je, umjesto Italije, u prvih šest mjeseci ove godine, ključno tranzitno područje za ulazak imigranata u evropske zemlje.U grčke luke i na teritoriju Grčke za samo pola godine ušlo je više od 100.000 emigranata iz azijskih i afričkih država. Mnogi od njih nastoje se domoći zemalja zapadne Evrope i na taj način izbjeći posljedice koje se zbog grčke ekonomske krize odražavaju i na pružanje osnovne brige za izbjeglice, mada su svjesni da ih na putu do trećih zemalja očekuju brojne teškoće i opasnosti.

Danima i noćima prenatrpani čamci stižu do grčkog ostvra Lezbos. Najviše je Sirijaca koji bježe od rata u Siriji.

"Ginemo od bombi, napada, terorista, režimskih vojnika.... svi nas ubijaju" - govori Amro Hauydar, izbjelica iz Idliba.

Za Grčku, zemlju u velikoj ekonomskoj i dužničkoj krizi, preko 100 hiljada izbjeglica je ravno katastrofi kaže gradonačelnik Mitiline Spyros Galinos:

"Poređenja radi, u jednoj ruci držimo bombu - grčki državni dug - a u drugu ruku gura nam se druga bomba - izbjeglice. Ne znam koja će prije eksplodirati.“

Kada se izbjeglice eventualno domognu Atine, pomoć države je vrlo ograničena ističe Gauri Van Gulik, predstavnica Amnesty Internationala:

"Uobičajeno je da države provode procedure pružanja pomoći i davanja azila. Te procedure sada u Grčkoj ne funkcioniraju, izbjeglice moraju dalje, preko zapadnog Balkana i tada nastaju problemi."

Putevi ih vode preko Makedonije i Srbije do Mađarske, ulaza u Evropsku uniju. Amnesty International dokumentirao je brojna zlostavljanja izbjeglica na tom putu.

"Te nesretnike silom vraćaju u Grčku. Imamo dokaze o nasilju, upotrebi oružja, imamo dokumente premlaćivanjima migranata kojih nisu pošteđena ni djeca " - kaže Gauri Van Gulik i dodaje da je sada nova prepreka ograda koju Mađarska gradi duž granice sa Srbijom tako da....

"....izbjeglice su kao u sendviču, izloženi patnjama, maltretiranju, nasilju... Ne mogu i nemaju gdje da odu."

Mnoge nove hiljade izbjeglica rizikovaće živote da se preko Sredozemnog mora domognu evropskog kopna. I kada u tome uspiju, pred njima je nova dugotrajna, nimalo laka i opasna odiseja.

Evropa: "Ne mogu i nemaju gdje da odu...."
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

XS
SM
MD
LG