Linkovi

Izbjeglica iz Sirije: Ako me Holandija primi, ljubiću im ruke...


Kamion u kojem su pronadjeni mrtvi migranti
Kamion u kojem su pronadjeni mrtvi migranti

U napuštenom kamionu na istoku Austrije danas su pronađena tijela oko 50 izbjeglica, koji su se, najvjerovatnije, ugušili. Policija je otvorila istragu ovog tragičnog dogadjaja, koji je još jednom skrenuo pažnju na užas kojem su izloženi oni koji su prisiljeni plaćati trgovcima ljudima , da bi došli ilegalno na neku destinaciju.

Austrijski zvaničnici su potvrdili da je kamion pronadjen na autoputu u blizini grada Parndorfa, ali još uvijek se ne zna tačan broj tijela pronadjenih u njemu.

Makedonija
Makedonija

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je učestvovala na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana u Beču, rekla je tim povodom da je to “užasavajuće otkriće” - upozorenje Evropi da se pozabavi migrantskom krizom.

“Ovo je nam je upozorenje da radimo na rješenju ovog problema i pokažemo solidarnost,” dodala je nemačka kancelarka.

U medjuvremenu, ni tragedije kakva je ova na auto cesti u Austriji, ne obeshrabrije na hiljade izbjeglica i migranata iz Sirije i Iraka, da probaju doći do Evropske Unije.

Niko od onih koje su novinari pitali na graničnim prijelazima, namjeravaju li se vratiti us voju domovinu, nije dao pozitivan odgovor. Neki od njih žele doći do Nizozemske, neki do Švedske, Danske, Njemačke.

Na granici prema madjarskoj
Na granici prema madjarskoj

Ahmad Satruf iz Sirije je već prešao u Srbiju. On kaže da izbjegavaju davati otiske prstiju, ako ikako mogu jer:

Ako damo otiske prstiju, ne možemo onda preći u neku drugu zemlju, kao na primjer, Švedsku, , Holandiju, Dansku...

A Lafik, takodjer iz Sirije, dodaje:

Sirija je gotova, nema je više, nema ni našeg naroda. Ja ću probati u Holandiju, i ako mi otvore vrata, poljubiću im ruke...

Italijanska obalna straža je u medjuvremenu objavila video snimak dramatičnih akcija spasavanja ljudi nedaleko od obala Libije. Njih preko stotinu je bilo natrpano u dva nesigurna, gumena čamčića koja nisu izdržala, te su im Italijani bacili pojaseve za spasavanje, a nekoliko pripadnika obalne straže je skočilo u more da pokušaju spasiti one kojima je bila potrebna pomoć. Odvedeni su potom na otok Lampedusa, a deset medju njima je imalo takve opekotine, da su helikopterom prebačeni u bolnicu na Siciliji.

XS
SM
MD
LG