Linkovi

Kriza izbjeglica i migranata u fokusu bečkog summita


Presevo, jučer
Presevo, jučer

Lideri balkanskih zemalja sudjeluju na summitu koji službeno počinje sutra u Beču - a koji se fokusira na Evropske integracije. Medjutim, tok dogadjaja će zasigurno diktirati teme - a jedna od najvažnijih , koja će dominirati summitom, je kriza imigranata. Svi su svjedoci moru imigranata i izbjeglica , njih na desetine hiljada koji prolaze kroz Grčku, Makedoniju, i Srbiju , ka zapadnoj Evropi. Zemlje na liniji fronta zahtijevaju hitnu pomoć od zemalja Evropske Unije.

Granica Srbije prema Madjarskoj
Granica Srbije prema Madjarskoj

U medjuvremenu, korak po korak, malo po malo, sve više raste najveća kriza izbjeglica u Evropi od drugog svjetskog rata do danas. Vlasti u Makedoniji su promijenili taktiku, i sada daju autobuse i vozove kako bi ubrzali prolaz imigranata kroz njihovu zemlju, prema Srbiji. Ministar vanjskih poslova Austrije, zemlje - domaćina summita, Sebastian Kurtz, je izjavio ove nedjelje da je evropski sistem azila i migracijskih procesa, zakazao.

“Pod hitno nam je potreban jedav sveobuhvatan evropski pristup ovom problemu. Ne možemo dozvoliti da izbjeglice dolaze iz Grčke, bez ikakve registracije, i prelaze u Makedoniju, i dalje....”

Madjarska kaže da je ovog ponedjeljka iz Srbije u tu zemlju ušao rekordan broj ljudi, njih dvije hiljade i sto. Madjarska užurbano završava podizanje posebne ograde duž granice sa Srbijom, i pretpostavlja se da će ona biti gotova za nekoliko dana

Gauri Van Gulik, iz grupe za zastitu ljudskih prava, Amnesty International, medjutim, upozorava rijecima:


“Ako im se blokira pristup Madjarskoj, nemoguće je predvidjeti gdje će ti ljudi krenuti. U ovom trenutku Srbija nije u mogućnosti procesuirati toliki broj tražitelja azila i dokumenata. A znamo svi da ne mogu ostati u Makedoniji - tamo je stanje još gore, nefunkcionalan azilantski sistem, i odredjeno negativno ponašanje prema imigrantima. Dakle, gdje će ti ljudi?! ”

Merkel i Hollande
Merkel i Hollande


Mnogi od njih nastoje doći do Njemačke. Kancelarka Angela Merkel , koja prisustvuje sastancima u Beču, je pozvala zemlje Evropske Unije da počnu provoditi postojeće sporazume o azilu.

“Govorimo ovdje o registraciji, o minimumu potrebština, za smještaj, i za zdravstvenu njegu...”

Berlin navodi da više neće prisiljavati izbjeglice iz Sirije da se vraćaju u zemlju kroz koju su ušli u Evropsku Uniju - što je obično Italija ili Grčka, i da tamo traže azil.

Medjutim, priliv izbjeglica i imigranata je izazvao prosvjede, ali i napade anti-imigrantskih grupa. Na primjer, jedno sklonište u predgradju Berlina je bilo pripremljeno da ugosti na stotine izbjeglica. medjutim, ono je uništeno u požaru koji je, kako vlasti vjeruju, podmetnut u ponedjeljak.

XS
SM
MD
LG