Linkovi

Evropske modne piste: Boje, raznolikost i takmičarski duh


Evropska sedmica mode
Evropska sedmica mode

Mnogi se slažu da se moda uvijek svodi na vizuelni doživljaj I van modne piste. Stoga ovogodišnja sedmica mode u Evropi obiluje različitim i pomalo neobičnim događajima.

U nekoliko evropskih gradova u toku je sedmica mode. Na ovim modnim revijama se osim pozatnih I slavnih modnih kreatora, mogu vidjeti I kreacije mladih I još neafirmisanih umjetnika koji tek izlaze na modnu scenu.

Italijanski modni kreator Giorgio Armani je za svoju novu kolekciju inspiraciju potražio na istoku, odnosno u Japanu. On je manekene obukao u svilene kimone I dizajne inspirirane japanskom umjetnosti. Armani je ovom prilikom spojio visoku modu sa humanitarnim ciljem…Na kraju modne revije, on je objavio planove za izdvajanje školarina za žrtve najteže pogođene tsunamijem I zemljotresom u Japanu.

Modna revija donjeg rublja
Modna revija donjeg rublja

Također u Parizu, Jean Paul Gaultier je predstavio modnu reviju koja je direktno inspirirana Tchaikovskym I njegovim baletom Labudovo jezero, kao I nedavnim filmom Crni labud. Kreacije su, možete pretpostaviti, sadržavale dosta perja I krzna. Osim te kolekcije, Gaultier je publiku odveo I u carsku Rusiju. Stoga nije iznenađujuće da je glumica ukrajinskog porijekla Milla Jovovich na ovu modnu reviju došla sa svojom kćerkom.

Gaultier je jedan od mojih najdražih, najbližih I najstarijih prijatelja I kada god mogu dođem da ga podržim. Veoma sam uzbuđena, ovo je veliki trenutak u njegovoj karijeri. A modna revija se održava po danu, pa po prvi put mogu dovesti svoju kćerkicu, kaže Milla Jovovich.

Armanijeva kolekcija inspirirana Japanom
Armanijeva kolekcija inspirirana Japanom

Istovremeno u Berlinu, američki modni kreator Marc Jacobs je predvodio žiri koji je izabrao pobjednika nagrade Modni kreator sutrašnjice u okviru ovogodišnje berlinske sedmice mode. Ove godine to je Alexandra Kieser, 28 godišnja kretorica iz Leipziga, za koju Jacobs kaže da ima izvanrednu modnu viziju I kreativnost. Berlinska sedmica mode, poznata po predstavljanju mladih modnih kreatora koji tek izlaze na modnu scenu, je pozvala kreatore iz 15 evropskih zemalja da sudjeluju u ovom takmičenju.

Također u Berlinu, 37 mladih kreatora koji su ušli u najuži izbor je međunarodnom žiriju predstavilo svoje kreacije donjeg rublja u finalu takmičenja nazvanog Triumph Inspiration Award. U žiriju je bila britanska manekenka Lily Cole, danska manekenka I fotograf Helena Christensen, njemački fotograf Ellen Von Unwerth I kineska pop zvijezda iz Hong Konga Coco Lee. Lily Cole je ovom prilikom rekla

Mislim da ovdje postoji veoma kreativna I uzbudljiva energija. I po onome što sam čula, ovdje ima više umjetnika I pisaca nego u bilo kojem drugom gradu na svijetu. Mislim da se takva vrsta kreativne energije odražava na svijet mode I da će dovesti do mnogih kreativnih ideja, rekla je Lily Cole.

Inspiracija, carska Rusija
Inspiracija, carska Rusija

U znak proslave 125 godišnjice njemačke firme za donje rublje Triumph, od takmičara se zahtijevalo da daju svoju interpretaciju slogana 125 godina proslavljajući žene.

Jedan od elemenata ovogodišnje sedmice mode u Berlinu je bila moda rock and rolla, panka I urbanog uličnog stila. Stoga je berlinska podzemna željeznica bila nakratko pretvorena u modnu pistu. Naime svake godine, jedna od stanica podzemne željeznice postane mjesto susreta inovativne modne scene. Tu mladi nezavisni modni kreatori I firme predstavljaju svoje modne kreacije unutar jednog od vagona podzemne željeznice. I sve to, dok se voz kreće. Ove kreacije nisu predstavili ni obični manekeni, već takozvani Rockstar models, odnosno oni koji na sebi imaju brojne tetovaže I ukrase po tijelu.

I na kraju sedmice mode u Berlinu, italijanska denim kompanija Diesel je organizirala neobičnu reviju u poznatom dijelu Kreuzberg, u tvorničkoj sali koja je pretvorena u stan. Gosti su se mogli prošetati dnevnom sobom, spavaćom sobom I kupatilom, uživati u piću I vizuelnim kreacijama, jer, kako kažu u Dieselu, moda se uvijek svodi na vizuelni doživljaj I van modne piste.

XS
SM
MD
LG