Linkovi

Evropa na raskršću: Kako riješiti izbjegličku krizu?


Balkanske zemlje su tranzitna ruta za hiljade izbjeglica, većinom Sirijaca, koji bježe od nasilja I nasoje pronaći bolji život u ekonomski razvijenim zemljama Evropske unije. Stručnjaci kažu da još uvijek nema rješenja za izbjegličku krizu jer EU tek treba usvojiti sveobuhvatnu strategiju kako bi se suočila sa prilivom stotina hiljada izbjeglica. Prilog novinara redakcije na makedonskom jeziku Janeta Bojadzievskog.


Na makedonsko srbijansku granicu je stiglo na desetine hiljada migranata svih starosnih dobi, od kojih su neki bolesni ili ranjeni. Njihove neposredne potrebe su jasne, sklonište, hrana I medicinska njega. Većina njih su Sirijci. Evropa mora odgovoriti na migrantsku krizu na složeniji način, smatra Michel Gabadauan, predsjednik organizacije Refugees International.

Evropske granice moraju ostati otvorene za one koji traže zaštitu. Znam da u tom pokretu ima onih koji nisu izbjeglice I koje treba provjeriti. Ali ne zaboravimo da većina njih stiže iz Sirije, Jordana I Afganistana I da se može prijaviti za izbjeglički status, kaže Michel Gabaudan.

Reka Szemerkenyi, mađarska ambasadorica u Sjedinjenim državama, kaže da su glavni problem krijumčari koji zarađuju na osnovu ljudske patnje. Mađarska je prva zemlja članica EU koja je povećala mjere pogranične sigurnosti I koja je optužena da se na grub način odnosi prema izbjeglicama. Ali mađarska ambasadorica kaže da njena zemlja ima odgovornost da zaštiti zajedničku evropsku granicu.

Istovremeno shvatamo da su te zemlje preuzele najveći dio tereta, Liban, Jordan I Turska, gdje se najveći broj izbjeglica nalazi u kampovima, mi im moramo pomoći kako bi oni mogli pomoći ljudima koji su tamo, kaže mađarska ambasadorica.

Profesor na univerzitetu Johns Hopkins Daniel Serwer kaže da je najbolji način suočavanja sa izbjegličkom krizom zaustaviti dotok ljudi iz Sirije I Afganistana. On međutim priznaje da nema brzog rješenja.

Izbjeglice su našle put, I na ovaj ili onaj način naći će svoj put ka zemljama koje su ih voljne prihvatiti. Na sreću, Evropi su potrebni neki od tih mladih obrazovanih ljudi. Mislim da se Evropa jednostavno mora naviknuti da radi nešto što je Amerika davno radila, a to je da prihvata imigrante, a ne da ih odbija, kaže Dan Serwer.

Mnoge evropske zemlje se suočavaju sa stanovništvom koje stari. Kao I Daniel Serwer, I Christian Odendahl iz Centra za Evropske reforme, smatra da bi migranti mogli ublažiti odljev mozgova mladih profesionalaca sa Balkana I iz Evrope.

Izbjeglička kriza naravno predstavlja izazov, ali istovremeno ima potencijal da pomogne Evropi, ili dijelovima Evrope, I da riješi njihove demografske probleme. A to zavisi od stepena do kojeg će Evropljani biti u mogućnosti integrirati migrante, osobito po pitanju tržišta rada, kaže Christian Odendahl.

Njemačka očekuje do milion potražitelja azila samo ove godine. A sedam vodećih indutrijski razvijenih zemalja svijeta, zajedno sa zemaljama Perzijskog zaljeva, obećalo je 1.8 milijardi dolara kako bi se pomoglo migrantskoj krizi. Ali život na graničnim prelazima za mnoge migrante koji se kreću preko Balkana ka Evropi I dalje nije nimalo lak.

XS
SM
MD
LG