Linkovi

Evropa – BiH: Nada da će nakon izbora biti više razuma


Doris pack u trenutku glasanja o novoj rezoluciji EP o BiH
Doris pack u trenutku glasanja o novoj rezoluciji EP o BiH

Još je samo korak do nove rezolucije Evropskog parlamenta o BiH. Taj dokument je danas dobio konačni oblik, glasanjem na parlamentarnom Komitetu za vanjske poslove. I pored brojnih amandmana, osnovna poruka rezolucije ostaje nepromijenjena – bosanskohercegovački političari moraju naći snage za kompromis i povesti zemlju prema evropskoj budućnosti.

Lijepo zvuči…. samo pitanje je da li je i ostvarljivo…. ili, da li je ostvraljivo sa ovom garniturom političara? Jer, oni su se već “dokazali” dovođenju BiH u situaciju u kojoj je sada… Na začelju regiona kada je riječ o reformama, evropskim integracijama, a nakon presude Evropskog suda za ljudska prava , i u poštivanju prava manjina. Sliku upotpunjava snažna nacionalistička retorika, govor mržnje, etničke podjele.

Rezolucijom koju je sačinila izvjestiteljka Evropskog parlamenta za BiH Doris Pack, i koja od danas nosi i potpis Komiteta za vanjkse poslove, traži se političare u BiH da konačno preuzmu odgovornost za budućnost zemlje u svoje ruke, ostavljajući iza sebe podjele i san o cijepanju zemlje.

Gosapođa Pack ističe:

" Upravo to je u našem fokusu. Želimo da BiH postane članica EU i zato pomažemo državi da shvati šta je to dužnost političara koji su izabrani da rade za tu državu. Mi se brinemo za stanovnike BiH, a nadam se da će bosanskohercegovački političari činiti isto, barem oni izabrani na narednim izborima."

Pored ostalog, rezolucija Evropskog parlamenta poziva na korake u smjeru izmjena ustava, korak po korak. Prvi bi trebalo da uslijedi odmah nakon izbora, primjenom presude Evropskog suda pravde o mogućnsti biranja kandidata iz reda ostalih na najviše državne funkcije.

Bez hitne izmjene ustava o tom pitaju, BiH dovodi u opasnost i realizaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je potpisala sa EU, povrđuje iz direktorata Evropske komisije za proširenje Paola Pampaloni:

" Definitivno, riječ je o obavezi poštivanja ljudskih prava, sadržanoj u Sporazumu, tako da očekujemo od BiH da ispuni svoje obaveze iz međunarodnog sporazuma koji je potpisala, dok istovremeno teče proce potpisivanja Sporazuma od strane članica Unije."

Izvjestiteljka Evropskog parlamenta za BiH Doris Pack ponovo izražava nadu i podstiče:

" Možda će sve ovo pomoći da se promijeni klima, ton diskusija u BiH, jer ovo pokazuje da nismo zamoreni proširenjem, barem ne mi u EP, da želimo BiH da krene evropskim putem, da želimo da ide naprijed. Mi ćemo učiniti sve što možemo, ali sve je sada na odgovornosti političara i veoma se nadam će na narednilm izborima svi glasati i da će glasati za prave ljude."

Konačno glasanje Evropskog parlamenta o Rezoluciji o BiH očekuje se još ovog mjeseca, na zasjedanju u Strazburu.

XS
SM
MD
LG