Linkovi

Evropa nakon Pariza: Ukinuti šengensku zonu ili ne?


Brisel se donekle vratio normalnom toku nakon četiri dana zatvaranja škola i željeznice iz sigurnosnih razloga. Ali situacija je i dalje napeta dok se najveća sigurnosna operacija u Belgiji nakon drugog svjetskog rata nastavlja. Nova međunarodna potjernica je izdata i jedan od napadača u Parizu je i dalje na slobodi. Kako izvještava naša novinarka Keida Kostreci, najnoviji događaji su doveli u pitanje belgijske obavještajne sposobnosti, budućnost programa za putovanja bez viza po Evropi, kao i izazove koje predstavljaju islamski ekstremisti koji već žive u Evropi.

S obzirom da su trojica napadača umiješanih u napade u Parizu, uključujući i organizatora Abdelhamid Abaouda, došli iz Belgije, sigurnosni aparat te zemlje se nalazi pod oštrom lupom. Ali belgijski ambasador u Washingtonu, Johan Verbeke kaže da Brisel odbija tezu da je zavjera skovana isključivo u njegovoj zemlji.

Radi se o zajedničkom naporu radikalnih islamskih terorista koji su se udružili u planiranju i izvođenju napada, kaže gospodin Verbeke.

Činjenica da su ekstremisti mogli isplanirati i izvesti takav napad slobodno se krečući među evropskim zemljama je također dovela do pitanja vezanih za ograničenja bezgraničnog područja unutar EU. Ali belgijski ambasador odbija pozive da se taj sistem ukine.

Šengensko područje, koje bi mogli nazivati njegovim pravim imenom, a to je prostor slobode u kojem se ljudi bez većih prepreka kretati iz jedne zemlje u drugu, je jedna od ključnih stvari koju smo dobili kroz evropsku integraciju i ne bi smo je tek tako trebali napustiti u trenucima kada prolazimo kroz sadašnje probleme, kaže Johan Verbeke.

Ali drugi su manje optimistični kada je u pitanju budućnost zone sa 26 zemalja.

To je iskreno govoreći egzistencijalno pitane za budućnost bezgranične EU, smatra britanski ambasador u Washigntonu Peter Westmacott. On dodaje se trebaju uvesti neke promjene.

Za nas koji smo izvan Shengena, bićemo još oprezniji kako bi osigurali da su naše pogranične kontrole učinkovite kako bi ljude zaustavili na granici prije nego imaju šansu da počine neko djelo, kaže sambasador Westmacott.

Međutim problem koji se ne može toliko pratiti je radikalizacija. Ambasador Verbeke priznaje da se neke zajednice bore, ali kaže da bi fokus trebao biti na odvraćanju mladih da se pridruže ekstremistima.

Moramo pažnju skrenuti na mlade koji, zbog svojih godina, ili činjenica da žive u muslimanskim zajednicama koje žive u marginalnoj situaciji, su više ranjivi i za koje je poziv na avanturu mnogo privlačniji, smatra belgijski ambasador.

On kaže da je Belgija otvorena, kosmopolitska zemlja koja neće napustiti svoje vrijednosti, iako priznaje da se može uraditi više kako bi se muslimanska zajednica integrirala u život Belgije.

XS
SM
MD
LG