Linkovi

EUFOR najavio intenzivnije patroliranje vojnika u BiH


EUFOR (Fotografija preuzeta sa Facebook naloga EUFOR-a)
EUFOR (Fotografija preuzeta sa Facebook naloga EUFOR-a)

Građani BiH mogu očekivati intenzivnije patroliranje trupa EUFOR-a, nakon što je u zemlju stiglo 500 dodatnih vojnika, objavila je Misija EUFOR Althea u BiH na Twitter profilu u srijedu.

"To uključuje patroliranje vojnika u lako oklopnim vozilima i pješice, kako bi uvjerili javnost u trajnu odlučnost EUFOR-a da podrži partnere u BiH", naveli su iz EUFOR-a.

Iz EUFOR-a je 24. februara najavljeno kako dodatne snage stižu, jer bi "pogoršana bezbjednosna situacija na međunarodnom nivou mogla potencijalno uzrokovati nestabilnost u BiH".

EUFOR je 4. marta saopćio da je pojačanje stiglo. Dodatni vojnici dolaze iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke dok traje invazija Rusije na Ukrajinu.

Dodatnih 500 vojnika EUFOR-a će biti raspoređeni u dijelove BiH u kojima su u proteklom periodu zabilježeni ekscesi, posebno u povratničkim naseljima, prema najavama šefa delegacije EU u BiH Johana Sattlera.

Misija EUFOR Althea je najduža vojna operacija EU-a, jedina kopnena misija, te jedina misija koja ima izvršni mandat da koristi silu.

Snage EUFOR-a su raspoređene u BiH od 2004. godine, i sastoje se od približno 3.500 pripadnika, od kojih je, bez najavljenih pojačanja, oko 600 trenutno raspoređeno u zemlji.

Na početku ih je bilo oko 7.000, ali je taj kapacitet smanjivan kako se popravljala bezbjednosna situacija u zemlji.

Zvanični mandat svih stranih vojnih misija u BiH je osiguravanje provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je okončan rat u BiH, te "doprinos sigurnom okruženju".

Misija Althea se na terenu provodi korištenjem sredstava i sposobnosti NATO-a, na temelju dogovora s NATO-om poznatim kao "Berlin Plus".

Prema sporazumu iz 2003. godine, EU i NATO mogu u bilo kom trenutku, u kratkom roku rasporediti dodatni broj vojnika u BiH u slučaju prijetnje bezbjednosti ove zemlje.

Te vojne snage, prema rezolucijama Ujedinjenih nacija, imaju izvršni mandat koji podrazumijeva i upotrebu sile, posebno kako bi se odbranile od napada ili prijetnje napadom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG