Linkovi

BiH

Vježba EUFOR-a, vojnih i sigurnosnih agencija BiH od 11. do 15. oktobra


Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, komandant EUFOR-a general-major Anton Waldner i Sead Jusić, zamjenik ministrice odbrane BiH
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, komandant EUFOR-a general-major Anton Waldner i Sead Jusić, zamjenik ministrice odbrane BiH

U Bosni i Hercegoviji se od 11. do 15. oktobra 2017. održava združena vježba vojnih i sigurnosnih snaga u zemlji, uključujući i snage EUFOR-a.

"Brzi odgovor 2017" je vježba operacija podrške miru, koju predvodi EUFOR, a održavat će se od 11. do 15. oktobra na području Sarajeva, Pazarića i Kalinovika.

Vježba je fokusirana na krizne situacije kojima se može na ozbiljan način ugroziti poredak u zemlji i sigurnost građana.

Ovo je prvi put da agencije za provođenje zakona BiH, Oružane snage BiH i EUFOR zajedno vježbaju po realističnom scenariju u cilju provjere planova za vanredne situacije, navodi se u najavi vježbe iz Ministarstva sigurnosti BiH..

Scenarij u kojem će učestvovati više od 1.000 vojnika EUFOR-a predstavio je komandant general-major Anton Waldner.

Komandant EUFOR-a o scenariju vježbe koja će se održati u BiH
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

Komandant EUFOR-a navodi da će Oružane snage BiH sa EUFOR-om provodit će operacije za stabilizaciju. Policijske snage, odnosno Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Granična policija BiH i aerodromske vlasti, uz podršku EUFOR-a djelovati će u okviru scenarija koji je fokusiran na Međunarodni aerodrom Sarajevo, kazao je on.

Sa bosanskohercegovačke strane, u vježbi će, prvi put zajedno, učestvovati Oružane snage BiH i policijske agencije državnog i entitetskog nivoa. O potrebi za ovakvim vježbama govorio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Ministar sigurnosti o potrebi uvježbavanja vojnih i sigurnosnih agencija u BiH
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

Oružane snage BiH najavile su učešće dva voda svojih snaga u vježbi "Brzi odgovor 2017".

Zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić je istakao da se na ovaj način značajno pomaže u provjeri i podizanju stepena interoperabilnosti jedinica Oružanih snaga BiH, kako u zajedničkom djelovanju s oružanim snagama zemalja Evropske unije (EU), tako i Sjeveroatlantskog saveza NATO.

"Ova će vježba pomoći BiH kao zemlji koja želi članstvo u EU, da njene Oružane snage i agencije za provođenje zakona dalje razviju potrebne procedure i načine reagiranja u datim scenarijima s međunarodnim snagama", kazao je Jusić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG