Linkovi

EU želi uravnoteženije ekonomske odnose sa Kinom


FILE - European Council President Donald Tusk and Chinese Premier Li Keqiang arrive to attend an EU-China Summit in Brussels, Belgium, June 2, 2017.
FILE - European Council President Donald Tusk and Chinese Premier Li Keqiang arrive to attend an EU-China Summit in Brussels, Belgium, June 2, 2017.

Si je stigao u Evropu deset dana poslije objave plana EU u deset tačaka u kome se naglašava da je Kina komercijalni partner ali i "rival" Unije

Evropska unija je zabrinuta zbog rastuće moći Kine i pravi planove kako da se suoči sa ambicijama zemlje koju opisuju kao "sistemskog rivala", prenosi agencija AP.

Evropski savjet danas će razmatrati strategiju u deset tačaka koju je pripremila Evropska komisija uoči samita EU-Kina idućeg mjeseca.

EU želi da postigne uravnoteženije i recipročne ekonomske odnose sa Kinom koja je njen drugi po veličini trgovinski partner poslije SAD.

Kineski predsjednik Si Đinping trenutno je u posjeti Italiji a posjetiće i Maltu i Francusku.

Vođe evropske dvadesetosmorice danas u Briselu treba da postave osnove za zajednički evropski nastup prema Pekingu, uoči samita EU-Kina 9. aprila u Briselu.

Poslije Italije Si će posetiti Monako i Francusku gdje će u utorak učestvovati na sastanku sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom, prenosi Frans pres.

Prema francuskom predsedništvu cilj sastanka je da se nađu zajedničke tačke između Evrope i Kine o temama kao što su multilateralizam ili sprovođenje Pariskog sporazuma o klimi.

U Italiji Peking je posebno zainteresovan za investiranje u luke, uključujući luku u Trstu na Jadranskom moru da jača svoj izvoz u Evropu. Italijanski premijer Đuzepe Konte treba u subotu da potpiše načelni sporazum sa kineskim predsednikom o učestvovanju Italije u inicijativi "novi put svile", prenosi Beta.

j

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG