Linkovi

Za Zapadni Balkan 30 milijardi eura od Evropske komisije


Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji (Varhelyi) je poslije sastanka lidera Zapadnog Balkana u Tirani u četvrtak 10. juna istakao da im je Evropska komisija predstavila svoj ekonomski i investicioni plan IPA-III od skoro 30 milijardi eura što je ravno trećini BDP tog regiona.

Varheji je naveo da plan neće imati efekta ako region ne bude jedinstven.

"Sada je ključna primjena: sa IPA-III mi smo spremni, važno je da i region bude spreman. Ekonomsko-investicioni plan neće imati efekta ako ekonomije Zapadnog Balkana ne budu radile kao jedno. Plan će biti uspješan ako region 'isporuči' Zajedničko regionalno tržište, važan projekat pokrenut prošle godine", naveo je Varheji na Tviteru.

Dodao je da je "potrebno da se to vidi" na predstojećem samitu u okviru Berlinskog procesa.

"Ako Zajedničko regionalno tržište postane stvarnost, koristi će imati i građani i privreda", naveo je Varheji.

U Tirani je održan sastanak lidera Zapadnog Balkana na kojem je učestvovao Varheji, a u fokusu diskusije su ekonomija i regionalna saradnja.

Na samitu, čiji je domaćin predsjednik Vlade Albanije Edi Rama, istaknuće se važnost regionalne saradnje i kontinuirane podrške zajedničkim inicijativama kako bi se osnažio i pokrenuo regionalni ekonomski potencijal i učvrstili dobrosusjedski odnosi, u regiji koja ekonomski stoji loše, dok su neke zemlje opterećene i ratnom prošlošću iz devedesetih.

Samitu prisustvuju komesar EU za proširenje Oliver Varhelyi, premijer Albanije Edi Rama, premijer Kosova Albin Kurti, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijerka Srbije Ana Brnabić i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG