Linkovi

EU produžila sankcije zbog aneksije Krima


Savjet ministara EU u ponedeljak je za godinu dana produžio sankcije u vezi sa nelegalnom aneksijom Krima od strane Rusije.

Pored ostalog, riječ je o zabrani uvoza proizvoda sa Krima, zabrani investiranje na Krim, blokiranju turističkih usluga i izvoza odredjenih proizvoda. Odnosima sa Rusijom baviće se i NATO samit, planiran za 11. i 12. jul u Briselu.

Savjet ministar je za još godinu dana produžio sankcije kao odgovor na nezakonitu aneksiju Krima i Sevastopolja od strane Rusije. Odluka evropskih ministara obuhvata, pored ostalog, zabranu uvoza proizvoda sa Krima, ulaganja osoba i kompanija sa prostora EU u Krim i Sevastopolj.

Konkretno, zabranjeno je Evropljanima da kupuju nekretnine na Krimu, da kupuju ili finansiraju krimske kompanije. Zabranjeno je obavljanje bio kakvih turističkih usluga, poput pristajanja evropskih turističkih brodova u luke na Krimskom poluostrvu, sem u hitnim slučajevima.

Evropskim kompanijama je strogo zabranjen izvoz odredjene robe i tehnologije na Krim u sektoru prometa, telekomunikacija i energetike, zatim oprema za traženje i proizvodnju nafte, plina i minerala. Zabranjeno je i pružanje bilo kakvih tehničkih usluga iz ovih oblasti, naglašeno je u objavljenoj odluci Savjeta uz napomenu kako ove mjere važe do kraja juna naredne godine.

Odnosom sa Rusijom baviće se i NATO samit, 11. i 12. jula u Briselu, kada se očekuje podrška politici "dvostrukog kolosjeka"- vojnim aktivnostima koje za cilj imaju jasnu poruku odvraćanja od mogućih sukoba i, istovremeno, dijaloga sa Moskvom. To je prvi čovjek Alijanse, Jens Stoltlenberg, najavio nakon što se u petak u Berlinu susreo sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

"Složili smo se da moramo da nastavimo da podižemo gotovost naših snaga kako bi bile u stanju da odgovorimo na izazove pred nama. Takodje jednako mislimo da je politika 'dvostrukog kolosjeka' prema Rusiji dobra - snažno odvraćanje i politički dijalog. Naš dijalog sa Rusijom nije lak- što su nam komplikovaniji odnosi, to nam više treba dijalog. Dijalog da povećamo transparentnost, umanjimo rizik i nastavimo da naglašavamo našu zabrinutost situacijom u Ukrajini, kao i ruskim uplitanjem u naše demokratske procese", poručio je generalni sekretar NATO-a.

XS
SM
MD
LG