Linkovi

EU – Zapadni Balkan: Više od nogometne utakmice


Uz vrlo ozbiljne, političke susrete, na samitu EU-Zapadni Balkan bilo je i nogometa
Uz vrlo ozbiljne, političke susrete, na samitu EU-Zapadni Balkan bilo je i nogometa

Kao dobar nogometaš, makedonski premijer Nikola Gruevski, se dokazao postigavši dva gola za tim Zapadnog Balkana.

Zapadni Balkan bolji od Evropske unije.... ali i samo na zelenom, nogometnom terenu, u fudbalskoj utakmici održanoj sinoć u Beču.

Diplomati, predstavnici Evropske unije i premijeri i ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, učesnici samita "Zapadni Balkan Beč 2015." bili su vrlo efikasni, postigli su šest golova, a konačan rezultat bio je 4:2 za "bijele," nogometno-diplomatski tim Zapadnog Balkana. Taj nesvakidašnji meč zabilježila je reporterska ekipa agencije Reuters.

Utakmica je počela intoniranjem himne Evropske unije, uslovno rečeno domaćina susreta. O kapitenu njenog diplomatsko-nogometnog tima nije bilo veće dileme. Dogovor ko će tokom mutakmice biti prvi među jednakim u timu Zapadnog Balkana postignut je, za razliku od teškog i mukotrpnog sporazumijevanja o mnogim otvorenim pitanjima zemalja tog regiona, vrlo brzo i lako.... malo na engleskom, malo na srpskom jeziku. Bilo je lako jer su pregovarali i dogovarali premijer i ministar vanjskih poslova Srbije Aleksandar Vučić i Aleksandar Antić. Antić je predložio, Vučić se, kao vođa tima, saglasio da to bude makedonski premijer Nikola Gruevski.

A on se, kao dobar nogometaš, dokazao postigavši dva gola za tim Zapadnog Balkana. Treba priznati da vratar ekipe Evropske unije nije baš imao svoj dan i četiri puta je lopta završila u njegovoj mreži.

Svojevrsna utjeha poraženom timu može biti to što je jedan od dva gola za EU bio najljepši pogodak utakmice.

Sudija, komesar Evropske unije za proširenje i odnose sa susjednim državama Johanes Hahn, nije imao težak posao. Utakmica je protekla bez žutih i crvenih kartona, u igri su uživali gledatelji, uglavnom članovi delegacija zemalj-učesnica samita o Zapadnom Balkanu i osoblje na diplomastkim dužnostima u Beču. Pridadnici službe sigurnosti takođe nisu imali nikakvih iskušenja.

Na pitanje da li je uputno da komesari Evropske unije, premijeri i ministri izađu na nogometni teren, dok na granicama EU i u više zemalja Zapadnog Balkana ključa izbjeglička kriza, austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz je odgovorio:

"Mislim da nema ništa loše u okupljanju predstavnika zemalja Zapadnog Balkana i na ovaj način. Te zemlje su bile su u ozbiljnom sukobu prije desetak, dvadesetak godina. Sada su njihovi predstavnici igrali u jednom timu, što je dobro."

To dobro uslijedilo je, da podsjetimo, samo nekoliko sati nakon mnogo, mnogo boljeg, za gradnju povjerenja i dobrosusjedstva među zemljama i narodima Zapadnog Balkana, izuzetno značajnog čina.... potpisivanja međudržavnog sporazuma o granici između Bosne i Hercegovine, prvog takvog među državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije.

EU – Zapadni Balkan: Više od nogometne utakmice
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

XS
SM
MD
LG