Linkovi

"Vjerujte u nauku": EU počela kampanju vakcinacije protiv COVID-19


Medicinska sestra iz Rumunije vakciniše se u Bukureštu, 27. decembar 2020. (Foto: AP/Andreea Alexandru)
Medicinska sestra iz Rumunije vakciniše se u Bukureštu, 27. decembar 2020. (Foto: AP/Andreea Alexandru)

Ljekari, medicinske sestre i stariji širom Evropske unije u nedjelju su primili prvu dozu vakcine protiv koronavirusa, u trenutku kada se Evropa suočava sa najgorom zdravstvenom krizom posljednjih 100 godina. 

Nekoliko članica EU počelo je da vakciniše svoje građane dan ranije, ali je u nedjelju pokrenuta koordinisana kampanja vakcinacije da bi se uputila jedinstvena poruka da je vakcina bezbjedna i da predstavlja najbolju šansu za Evropu da se izbori sa pandemijom i katastrofalnim ekonomskim posljedicama izazvanim višemjesečnim restriktivnim mjerama.

Za zdravstvene radnike, koji su se protiv virusa borili samo uz pomoć maski i zaštita za lice, vakcine predstavljaju emotivno olakšanje ali i šansu da se javno apeluje na 450 miliona stanovnika EU da se vakcinišu zbog svog i zdravlja drugih, prenosi AP.

Danas sam ovdje kao građanka, ali prije svega kao medicinska sestra da zastupam sve zdravstvene radnike koji su odlučili da vjeruju u nauku”, poručila je Claudia Alivernini​, koja je u bolnici za zarazne bolesti „Spalanzani” u Rimu prva primila vakcinu.

Njemački kancelar Sebastian Kurz rekao je da vakcina - razvijena rekordnom brzinom - predstavlja prekretnicu.

„Znamo da danas nije kraj pandemije, ali jeste početak pobjede”, rekao je Kurz.

Glavni italijanski zdravstveni zvaničnik zadužen za borbu protiv koronavirusa, Domenico Arcuri rekao je da je značajno to što su prve doze vakcine primljene u bolnici „Spalanzani” gdje je u januaru testiran pozitivno kineski par iz Wuhana, što su bili prvi potvrđeni slučajevi koronavirusa u Italiji.

Nekoliko nedjelja poslije toga, Lombardija je postala epicentar epidemije u Evropi i upozorenje šta se događa kada čak i bogati regioni nisu pripremljeni za pandemiju. Italija i dalje ima najveći broj žrtava koronavirusa u Evropi - gotovo 72.000.

„Danas je prelijep, simboličan dan: Svi državljani Evrope zajedno počinju da se vakcinišu, što je prvi zračak svjetlosti nakon duge noći”, rekao je Arcuri novinarima, ali i upozorio da i "dalje treba biti oprezan i odgovoran".

Vakcina, koju su razvili njemački „BioNTech” i američka farmaceutska kompanija "Pfizer" počela je da stiže u bolnice širom EU u petak iz fabrike u Belgiji. Svaka članica dobiće samo mali dio neophodnih doza - manje od 10.000 u prvom talasu - dok se veće isporuke očekuju u januaru, kada će biti dostupno više vakcina. Svi koji se vakcinišu u nedelju, moraće da dobiju drugu dozu za tri nedelje.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen​ rekla je da će sa razvojem dodatnih vakcina EU imati više vakcina nego što je potrebno za sve građane 2021. godine. Sugerisala je da bi EU mogla da podijeli dodatne doze sa Zapadnim Balkanom i afričkim zemljama.

„Evropa je u dobroj poziciji”, naglasila je ona.

U domu za stare u španskom gradu Guadalajara, sjeveroistočno od Madrida, 96-godišnja štićenica Araceli Hidalgo i jedan zaposleni bili su prvi Španci koji su primili vakcinu.

„Hajde da vidimo možemo li da budemo dobri i da pomognemo da virus nestane”, rekla je Hidalgo.

U zemljama članicama EU ukupno je registrovano najmanje 16 miliona zaraženih od koronavirusa i više od 336.000 žrtava.

Vakcinacija protiv COVID-19 je u nekim zemljama počela dan ranije - u Njemačkoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

U međuvremenu, novi soj koronavirusa koji se ubrzano širi u Londonu i na jugu Engleske, sada je otkriven u Francuskoj, Italiji, Španiji, Kanadi i Japanu. Nova varijanta virusa, za koju britanske vlasti kažu da je zaraznija, natjerala je mnoge zemlje da ograniče dolazak putnika iz Britanije.

Njemački „BioNTech” saopštio je da je uvjeren da je vakcina djelotvorna protiv novog soja, ali je dodao da su potrebna dodatna istraživanja. Evropska agencija za lijekove će 6. januara razmatrati upotrebu i vakcine kompanije Moderna.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG