Linkovi

Vakcinisani iz trećih zemalja mogu u EU bez ograničenja


Venececija, 16. maj 2021.
Venececija, 16. maj 2021.

Savjet Evropske unije (EU) je formalno ukinuo restrikcije za neesencijalna putovanja za građane iz trećih zemalja koji su vakcinisani svim dozama vakcinom protiv COVID-19, što uključuje i građane država Zapadnog Balkana.

Dok se na nivou EU ne usvoje takozvani “digitalni sertifikati”, EU će prihvatiti potvrde o vakcinaciji iz trećih zemalja koji sadrže najmanje minimum podataka, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i uzimajući u obzir potrebu da mogu da provjere autentičnost, validnost i integritet sertifikata.

Savjet EU je takođe usvojio preporuku da se ukinu sve restrikcije putovanja za one zemlje koje su u posljednjih 14 dana zabilježile maksimum 75 slučajeva zaraženih korona virusom u posljednjih 14 dana. Do sada je ovaj prag bio 25 slučajeva na 100.000 stanovnika.

EU će u skladu sa novom preporukom ažurirati listu takozavnih “zelenih država” i država koje se smatraju bezbjednim što se tiče zaraze COVID19 i čiji državljani mogu bez prepreka da se kreću unutar EU.

“Ako države članice prihvate dokaz o vakcinaciji i odreknu se ograničenja putovanja, poput testiranja ili karantina, u principu bi trebale da ukinu ograničenja za nebitna putovanja za putnike iz trećih zemalja koji su primili posljednju preporučenu dozu vakcine koju je odobrila EMA najmanje 14 dana prije dolaska”, stoji u odluci koju su doneli ministri država članica EU.

Ukidanje restrikcije za putnike iz trećih zemalja koji su vakcinisani tiče se vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA).

EMA je do sada odobrila korišćenje vakcina kompanija Pfizer/BionTech, Moderna, Johnson and Johnson kao i AstraZeneca.

U odluci se ostavlja mogućnost da se ukinu ograničenje za nebitna putovanja onima koji su primili doze onih vakcina koje je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odobrila za takozvanu hitnu potrebu, a tu je osim vakcina koje je odobrila EMA i kineski Sinofarm.

Odluka ministara EU o usvajanju preporuka nije pravno obavezujući instrument, a vlasti država članica EU, i dalje su odgovorne za sprovođenje sadržaja preporuke.

Inače, ambasadori zemalja članica EU su već u srijedu 19. maja odobrili ove preporuke. Današnjom odlukom na nivou ministara odluka postaje formalna.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG