Linkovi

EU vakcinisala 70 posto odraslih osoba s najmanje jednom dozom


Arhiv - Vakcinacija protiv Covid-19 u Nizozemskoj.
Arhiv - Vakcinacija protiv Covid-19 u Nizozemskoj.

Predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen objavila je u utorak, 27. jula, da je dostignut cilj o 70 posto vakcinisanih odraslih građana u Evropskoj uniji i pozvala sve koji imaju priliku da se vakcinišu radi vlastitog zdravlja i zaštite drugih.

"Naš je cilj bio zaštititi u julu 70 odsto odraslih u Evropskoj uniji s najmanje jednom dozom. Danas smo postigli taj cilj, a 57 posto odraslih potpuno je vakcinisano", objavila je predsjednica Komisije na Twitter nalogu.

Von der Leyen je istakla da treba nastaviti s naporima i vakcinisati što je moguće više ljudi.

"Delta soj je vrlo opasan. Stoga pozivam sve koji imaju priliku da se vakcinišu. Radi vlastitog zdravlja i zaštite drugih", rekla je ona i dodala da će EU i dalje obezbjeđivati dovoljnu količinu vakcina.

EU se najviše oslanja na dostavu vakcina proizvođača Pfizer-BioNTech, ali uzima i doze drugih proizvođača.

Evropska komisija je prethodno upozorila da se očekuje da će veoma zarazni delta soj korona virusa tokom ljeta postati dominantan u Evropi.

Rezultati nedavnih istraživanja pokazuju da delta soj smanjuje efikasnost vakcina protiv simptomatske infekcije, ali da su dvije doze veoma efikasne pri sprječavanju težeg oblika oboljenja i smrti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG