Linkovi

EU bi mogla odobriti Pfizerovu vakcinu 23. decembra


US Launches Coronavirus Vaccine Distribution
US Launches Coronavirus Vaccine Distribution

Evropska unija bi mogla dati konačno odobrenje za vakcinu Pfizera i BioNTecha već 23. decembra, rekao je u srijedu visoki dužnosnik Evropske komisije.

Ovo bi značilo da bi Komisija dala odobrenje samo dva dana nakon potencijalnog odobrenja Evropske agencije za lijekove (EMA) čiji se stručnjaci sastaju 21. decembra kako bi raspravljali o odobrenju vakcine.

“Ako ona bude odobrena, Evropska komisija je spremna dati službeno odobrenje za stavljanje na tržište u brzoj proceduri”, rekla je potpredsjednica Komisije Margaritis Schinas.

Iako EMA donosi preporuku, Komisija, nakon konsultacije sa vladama EU-a daje konačno odobrenje korištenje vakcine.

Ova najava dodatno skraćuje raspored za odobrenje vakcine nakon što je EMA pomjerila održavanje sastanka koji je inicijalno trebao biti održan 29. decembra.

Pfizerovu vakcinu već su odobrile Sjedinjene Države i Velika Britanija.

Obično Evropskoj agenciji za lijekove treba najmanje sedam mjeseci da izda preporuku o vakcinama nakon što dobije potpune informacije od proizvođača, dok Komisiji obično trebaju dva mjeseca da potvrdi odobrenje EMA-e.

No, ukoliko EMA odobri vakcinu u ponedeljak, to će značiti da su donijeli odobrenje samo 20 dana nakon što su od Pfizera dobili podatke o kliničkom istraživanju.

Pfizer i BioNTech je ranije saopštio da je njihova vakcina više od 90 posto efikasna u borbi protiv korona virusa.

XS
SM
MD
LG